Osteferie i Norge?

Jeg har tenkt meg til Skjerdal på osteferie i sommer, har du? Det var vel litt sterkt sagt, osteferie blir det nok ikke, et par dager håper jeg og at det skal være mulig å få bli med på noe ysting. Det siste håper jeg skal kunne gå i orden i kraft av hvem jeg er, ja det høres litt klysete ut, men selv om du drar på osteferie, besøker setrer og ysterier så skal du ikke regne med at det bare er å gå inn og forvente at du får være håndtlanger under ystingen. Langt derifra.

Men inn på tunet kommer du, og i gårdsbutikken hos dem som har det, klappe husdyrene får du sikkert også og mange flere aktiviteter. Noen kjører sågar forskjellige typer kurs for både unge og voksne. Det er faktisk ganske nyttig å ta turen innom en bondegård om ikke annet for å få et innblikk i hvordan maten vår blir til. Ikke alle som reflekterer så mye over det og slik kan det synest som samfunnet er blitt. Her en link du kan gå inn på for å lese om gårder du kan besøke og hva slags aktiviteter som tilbys: Visit Norway

Skjerdal

Jeg er invitert til Skjerdal. For å komme dit må jeg kjøre fra Aurland sentrum, det er der jeg har gått på ystekurs, ut langs med Aurlandsfjorden, opp bakkene via en svinge vei til du ikke kommer lenger. Resten må du gå. Kanskje litt bratt, men ikke så langt. Om ikke verken du eller jeg får yste, så har de hyggelig vertskap, geiter, hester, gårdsbutikk med flotte produkter, og en nydelig utsikt over en av verdens vakreste fjorder. Husk det er midt i verdensarven dette da. I år får vi det kanskje i mye større grad for oss selv. den muligheten bør vi ta vare på.

Når jeg likevel er i Aurland

Da må jeg også en tur til Undredal på andre siden av fjorden. Har vært hos Undredal stølsysteri før, men det var midtvinters så det var ikke noe aktivitet der. Da må jeg tilbake til Flåm og ta veien ut, eller så går det båt mellom Flåm og Undredal, det er sikkert det vakreste.

Og så Flåm da

Fram gjennom Flåmsdalen og nesten helt oppe ved Myrdal, mellom Myrdal og Vatnahalsen, ligger Rallarrosa stølsysteri. Dit må du enten gå, ta toget eller sykle på rallarvegen. Bare sier det i tilfelle du hadde tenkt å svinge Teslaen inn på Tunet. Den får du flashe et annet sted. Der kan du handle hvit og brun geitost, samt få servert enkel stølskost. Det er vel noe tenker jeg. Åpent til midten av september.

Er du først i Flå så må du innom bryggeripuben til Ægir. Flott pub det og de kjører smakinger og kombinasjoner, så kanskje slår de til med ost og øl, hvem vet. Du må kanskje spørre. De har i hvert fall øl og akevittsmaking. Sjekk ut Flåmsbrygga.

Det finnes også andre alternativ til osteferie, Lofoten for eksempel der både Lofoten ysteri og Aalan er verdt å besøke. Men siden alle andre skal til Lofoten i sommer, velger jeg et annet år.

Osteferie i Norge? Read Post »

Fredagskveld på hylla

Utenfor blåser det friskt, sjøen går hvit, det er grått og regnet pisker mot vindusrutene. Jeg er på hytta, sitter og spiser osterester etter 17. mai og live streamingen i går. Nipper til en hvitvin, fra Østerrike. En drue det tok meg litt tid å like. Grüner Veltliner. Den er utrolig allsidig og passer godt til oster. Ikke nødvendigvis alle, men i hvert fall faste. Så kommer det an på hvor nøye du er. Her jeg sitter er det ikke nøye i det hele tatt. Jeg har en flott vin og jeg har gode oster. Jeg nyter begge deler. Noen ganger sammen, andre ganger hver for seg. I kveld er det både og.

Refleksjon rundt Osteperler

En slik fredagskveld i solitude gir grunn for refleksjon, nok iblandet en god dose «koronalei». Da begynner jeg å spinne litt. Gjør jeg først det så går jo tankene i alle retninger. Det bør de jo hvis man spinner. Er det virkelig behov for Osteperler? Sannsynligvis ikke, såpass ærlig skal man være med seg selv. Er ikke alene i den kategorien. Hva er det vi virkelig trenger? Jeg er imidlertid glad i nettsidene mine, det må jeg innrømme, må bare tilbake til den litt mer rampete stilen jeg startet med. Tror vi skal ha det som en målsetting, og så får det ikke være så nøye med resten. Om godt og vel ett år har Osteperler.no tiårsjubileum. Holdt på så lenge og fått til så lite, kan jeg jule meg selv opp og si. Blir du aldri lei spør noen? Jo. Andre hadde kuttet ut for lengst. «I am still hanging in there». Jeg har noen tanker om resten også. God helg. Kjøp deg en ost og kos deg!

Fredagskveld på hylla Read Post »

Chèvre på bordet

chèvre
Norske chèvreoster fra Bos ysteri

Franskmennene sier visstnok at det skal stå chèvre på bordet mellom påske og allehelgensdag. Vel nå er det påske, så det er tid for å kjøpe inn litt chèvre. Vet ikke hvordan påskeværet er eller er meldt der du befinner deg, men her hvor jeg bor er det lovet fint vær med mye sol. Hva passer vel bedre da enn chèvre, litt honning og et glass frisk hvitvin, gjerne inntatt i en lun krok på terrassen.

Chèvre på bordet Read Post »

Pont l’Évêque fra Normandie

Pont l'Évêque
Pont l’Évêque Hossaye

Pont l’Évêque har mye til felles med Livarot, men jeg finner den til tider mer tiltalende enn sistnevnte. Bortsett fra at at den er firkantet og det er veldig kronglete å skrive Pont l’Évêque, noen ganger skrives det også med bindestrek, så er den også noe mildere og mer elegant en sin kanskje mer berømte slektning. Definitivt høyere i rang også, oberst som den er.

Pont l’Évêque fra Normandie Read Post »

Skroll til toppen