Osteferie i Norge?

Jeg har tenkt meg til Skjerdal på osteferie i sommer, har du? Det var vel litt sterkt sagt, osteferie blir det nok ikke, et par dager håper jeg og at det skal være mulig å få bli med på noe ysting. Det siste håper jeg skal kunne gå i orden i kraft av hvem jeg er, ja det høres litt klysete ut, men selv om du drar på osteferie, besøker setrer og ysterier så skal du ikke regne med at det bare er å gå inn og forvente at du får være håndtlanger under ystingen. Langt derifra.

Men inn på tunet kommer du, og i gårdsbutikken hos dem som har det, klappe husdyrene får du sikkert også og mange flere aktiviteter. Noen kjører sågar forskjellige typer kurs for både unge og voksne. Det er faktisk ganske nyttig å ta turen innom en bondegård om ikke annet for å få et innblikk i hvordan maten vår blir til. Ikke alle som reflekterer så mye over det og slik kan det synest som samfunnet er blitt. Her en link du kan gå inn på for å lese om gårder du kan besøke og hva slags aktiviteter som tilbys: Visit Norway

Skjerdal

Jeg er invitert til Skjerdal. For å komme dit må jeg kjøre fra Aurland sentrum, det er der jeg har gått på ystekurs, ut langs med Aurlandsfjorden, opp bakkene via en svinge vei til du ikke kommer lenger. Resten må du gå. Kanskje litt bratt, men ikke så langt. Om ikke verken du eller jeg får yste, så har de hyggelig vertskap, geiter, hester, gårdsbutikk med flotte produkter, og en nydelig utsikt over en av verdens vakreste fjorder. Husk det er midt i verdensarven dette da. I år får vi det kanskje i mye større grad for oss selv. den muligheten bør vi ta vare på.

Når jeg likevel er i Aurland

Da må jeg også en tur til Undredal på andre siden av fjorden. Har vært hos Undredal stølsysteri før, men det var midtvinters så det var ikke noe aktivitet der. Da må jeg tilbake til Flåm og ta veien ut, eller så går det båt mellom Flåm og Undredal, det er sikkert det vakreste.

Og så Flåm da

Fram gjennom Flåmsdalen og nesten helt oppe ved Myrdal, mellom Myrdal og Vatnahalsen, ligger Rallarrosa stølsysteri. Dit må du enten gå, ta toget eller sykle på rallarvegen. Bare sier det i tilfelle du hadde tenkt å svinge Teslaen inn på Tunet. Den får du flashe et annet sted. Der kan du handle hvit og brun geitost, samt få servert enkel stølskost. Det er vel noe tenker jeg. Åpent til midten av september.

Er du først i Flå så må du innom bryggeripuben til Ægir. Flott pub det og de kjører smakinger og kombinasjoner, så kanskje slår de til med ost og øl, hvem vet. Du må kanskje spørre. De har i hvert fall øl og akevittsmaking. Sjekk ut Flåmsbrygga.

Det finnes også andre alternativ til osteferie, Lofoten for eksempel der både Lofoten ysteri og Aalan er verdt å besøke. Men siden alle andre skal til Lofoten i sommer, velger jeg et annet år.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen