På tur sydover i sommer?

Det er snart ferietid, og noen har nok allerede startet, mens vi sitter her i regnet og venter på nok opphold til å male hus.

Provence er populært og ganske trygt i den forstand at selv om man ikke har noe spesielt forhold til Provence, så gjør man ikke noe galt ved å reise dit. Ingen hevede øyenbryn. Nå er det nok flere som drar til Rivieraen enn til Provence men der har vi tatt oss den frihet å forenkle litt, slå sammen. Så en del som kommer tilbake på jobb og sier de har vært i Provence har nok ikke vært der. Spiller det noen rolle? For så vidt ikke.

Men når vi først er der nede ved Middelhavet så må vi ta for oss av det regionen har å by på. Også når det gjelder ost. I dette området er det først og fremst geitoster som gjelder. Skal du imidlertid virkelig ha et mangfold skal du sette deg i bilen og kjøre vestover mot Languedoc, Pyrinéene og deromkring. Kan anbefales. Min perle, som på ingen måte er ukjent i verden, er Collioure. Nesten på spanskegrensen.

Men vi skal tilbake østover og baklandet opp fra Middelhavet. Vel verdt å utforske som det er med sine fjell, små byer, sin kunst, små markeder, vingårder, olivenlunder, vell av farger og dufter og smaker og jeg vet ikke hva. Sjarm.

Her er det i hovedsak to oster som gjelder. Begge av geit. Begge tidvis tilgjengelig i Norge slik at du kanskje kan kose deg med dem etter at du har kommet hjem også.

Disse ostene er Banon. Også kjent som Banon Feuille. Pakket i kastanjeblader. Kan bli ganske intens både på duft og smak. Vær forberedt på det. Lages opp i fjellene rundt byen Banon, derav for en gangs skyld navnet. Har smakt den noen ganger og det er en god ost vel verd å smake. Men jeg har også fått den så skarp at håret reise seg. Det var kanskje i meste laget selv for meg. I fjor gikk Tour de France gjennom området og da skrev jeg om osten.

Så til en mildere og rett ut sjarmerende ost, Buchette de Manon.

Buchette de Manon
Som du forstår det er i Banon det skjer. Avlang pinne av en ost, sigarformet, ligger på en lite treplate og så har den en liten kvist av Sar på toppen. Dette gjenspeiles også noe i smaken. Dette er en veldig god chèvre, og gjennomgående mye mer tilgjengelig enn Banon.

Så er du der nede på ferie så se etter disse to ostene, ikoner dette.

Å drikke til? Lokal vin, hvit og tørr men også gjerne rosé. Det er det de lokale drikker til.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen