Østerrikske alpeoster

Skrev i går at Østerrike er et paradis for fjelloster. Skrev også litt tidligere at det er forskjell på fjelloster og alpeoster, så det spørs nå da om jeg har havnet litt på jordet. Østerrikske alpeoster finnes, men fjelloster også. Det jeg har skrevet om så langt har jeg smakt, med unntak av en liten særing. Men den er der om du skulle være ved Comosjøen til riktig tid.

Denne posten representerer for øvrig siste etappe i min lille utvalgte runde langs alpemassivet.

En Gourmets Guide til Ost

Det er boken En Gourmets Guide til Ost som beskriver Østerrike som et paradis for fjelloster. Det er for øvrig en tysk bok, så da anter jeg at forfatterne har belegg for det.

Østerrike er et kjært reisemål for mange og godt kjent for sin gemütlichkeit så da tenker jeg at neste gang du reiser på tur må ost lenger opp på agendaen. Kombinert med en rekke fantastiske viner.

Käsestraße

Ser man det. Østerrike har sin KäseStrasse Bregenzerwald, og Bregenzerwald er i det vestlige Østerrike mot Sveits og kanskje litt Italia, men i hvert fall det området der.

Det er mange land som har sin KäseStrasse, ostrute altså, så det tenkte jeg å komme tilbake til, det begynner å nærme seg ferien.

Ukjente oster

Jeg må innrømme at det flommer på ingen måte over av østerrikske oster i norske ostedisker. Vel i norske «ostedisker» generelt flommer det ikke over av ost i det hele tatt, men ikke mye østerriksk ost i spesisalbutikkene heller. Det kan jo ha praktiske grunner. Og finnes det nå en butikk i furet værbitt jeg ikke vet om som har spesialisert seg på østerriksk ost så bejubler jeg selvsagt det og ber samtidig om unnskyldning. I så fall: Stå opp – kom frem!

Stedet er altså Bregenzerwald og en fantastisk ost her i fra er Rässkäse. Snodig navnt som jeg forstår kan vekke ikke helt så postive assosisasjoner. Men legg det til side. Rässkäse er en fantastisk ost. Upasteurisert og og økologisk, i hvert fall om den er fra Dorfsennerei Langenegg-kooperativet. Racletteaktig som fersk, men drar seg til med både smak og odør etter som den modnes. Små fine hull og sprekker. Rødkittost dette. Er du i Østerrike og skal ha kraftkost så er følgende tingen: Bregenzerwald Käsespäzle, ostenudler servert med lokale pølser. Det skyller du ned med en fantastisk lokal riesling.

Fersk fåremelksost

Det er mye mer ost, men skal la det være med det bortsett fra en liten ost som ikke har så mye med alpene å gjøre. Fersk fåremelksost fra Niederösterreich. En uunværlig del av en hver østerriksk middagspause. Mostviertler Schofkas spises med finhakket purreløk og litt salt og pepper. Tradisjonen tilsier et glass pæremost i glasset, men du må ikke det. Det er andre ting jeg drikker i Østerrike før det.

Så har Tyskland sine alper også, men jeg tenkte jeg skulle ta opp tyske oster separat og litt senere. Sånn er det.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen