Pasteurisert eller ikke pasteurisert, det er spørsmålet

Det er så smått en trend i retning av at forbruker etterspør upasteurisert ost. I så måte hadde jeg en interessant prat om ost i dag med alminnelig interesserte og opplyste mennesker!! De ble overrasket over at Jarlsberg og det absolutt meste av norsk ost i dagligvarebutikken er pasteurisert. Du skal lete lenge etter en upasteurisert ost i dagligvarebutikken generelt – Roquefort, Brie de Meaux og Parmigiano Reggiano (Parmesan på folkemunne) er unntakene – men enda lengre etter norsk upasteurisert ost. Om du befinner deg i nærheten av et av gårdsysteriene så finner du det selvsagt. Og noen velassorterte butikker har en og annen.

Som forbruker må du vel være over gjennomsnittet interessert for å holde orden på hva som skjer på gardsostfronten. Hos Tine og Synnøve skjer det tydeligvis ingen ting i den retningen. Alt er pasteurisert så det holder. Og det er vel slik «ost-er-ost-forbrukeren» vil ha det.

Så spørsmålet jeg fikk var hvilke alternativer har du som forbruker til norske faste, pasteuriserte oster?

Norske faste upasteuriserte oster

Jærosten
Jærosten
Det finnes både Fjelldronning fra Lesja, grottelagret ost fra Hitra og Jærosten. Alle gode og så faste at vi kan bruke ostehøvel, vi er tross alt nordmenn. Det finnes flere også, men er kanskje vanskeligere å få tak i.

Så har vi alltids sveitsiske oster, Emmentaler er sannsynligvis den mest tilgjengelige. Men alpeoster flest er gode alternativer å satse på.

Hvor finner jeg upasteurisert ost?

De sikreste stedene for upasteurisert ost er i ostespesialene. Noen adresser til disse finner du under fanen «Perler» over. Eller du kan klikke her.
Her vil du finne ostene som er nevnt over, men også Munkeby, Knudenosten og Kvit Undredal med flere.
Der er det største utvalget av både norsk og utenlandsk upasteurisert ost. Er du imidlertid på jakt etter norske alternativer og bare det, så vil jeg også anbefale bondens marked. Mye annet godt også der. På hjemmesidene deres finnes oversikt over hvor og når det er Bondens marked. Hyggelig liten vandring hvor du også kan finne mindre og helt ukjente oster som er morsomt i seg selv.

Spør!

Det er viktig å spørre om osten er upasteurisert når du kjøper den. Enkelte butikker har skilt på ostene hvor dette står opplyst, men den bak disken bør vite det hvis det ikke står opplyst på osten. Det skjer ikke så ofte, men det har skjedd meg ved noen anledninger at betjeningen tar feil. Skjer helst når jeg handler nye og for meg ukjente oster. Jeg finner raskt ut av det når jeg kommer hjem. Det er nå slikt en får regne med og noe utover irriterende er det ikke.

Pasteurisert eller ikke pasteurisert, det er spørsmålet

Jeg kan love deg en helt annen osteopplevelse når du går fra skorpefri og vakuumpakket ost til upasteurisert ost med skorpe skåret fra store hjul.

Dessuten, ost blir erklært sunnere og sunnere. Det er nå også et moment, og dess mindre råvarene er tuklet med dess bedre må det nå være, tenker jeg.

God jakt.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen