Et langt sidesprang

Østerrike et paradis for fjellost. Det lover mer enn godt. Mer om det senere; i dag skal det handle om en for meg ikke så interessant ost hvis navn blant annet er inspirert av en fjelltopp.

Gabietout er en halvfast til fast blandingsost fra Pyrinéene. Blandingen består av melk fra ku og sau, og det ikke så veldig interessante er fordi den er pasteurisert. Det var et impulskjøp. Nå er det ikke slik at den ikke kan være god for det. Det er veldig mild, så rent umiddelbart er det lite som minner om sauemelk i osten.

Gabietout fra Pyrinéene
Gabietout fra Pyrinéene

Nyoppfunnet

På ingen måte en gammel og tradisjonsrik ost, den er nemlig oppfunnet av Bachelet som er en såkalt affineur. Gabriel Beachelet er navnet og da heter vel fjelltoppen noe med ietout eller noe slikt. Den er midt i sesongen nå, produseres fra november til juni. Den får godt og vel 3 måneders modning så da er den tidligst tilgjengelig fra februar og så til et stykke ut på høsten. Rødkittost, jevlig vasket med saltvann.

Anvendeslesområde

Egner seg best på godt fersk brød. Enten det er på kjøkkenbordet eller på picnic.

Å drikke til

Det er jo mye vin i det området den kommer fra. Både hvitt og rødt. Jeg vil i utgangspunktet anbefale hvitvin, som for eksempel Tariquet Gros-Manseng/Chardonnay 2012 som ikke er dyr i det hele tatt og alminnelig godt tilgjengelig på Polet. Om du må ha rødvin så har jeg sett anbefalt Madiran selv om jeg personlig synes det kan bli litt heftig opp mot osten. Da hadde jeg gått for en petit chauteau fra Bordeaux i stedet. Men altså første prioritet for min del er en tørr hvitvin.

Vel bekomme!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen