Oster fra Bretagne

Det er nok ikke ost vi først og fremst forbinder med Bretagne. Det er vel heller sjømat generelt og østers spesielt. Imidlertid hadde jeg lyst til å se litt på hva dette våte og frodige området har å by på av oster. Fra før vet jeg jo at Bretagne har fantastisk smør å by på, til og med smør du kan få i hvert fall her i byen.

Ikke alle oster fra Bretagne er like interessante, det skal innrømmes. Faktisk de fleste, men noen er det. Som ofte er tilfellet så må du passe på, for noen oster er både håndtverksoster og industrioster.

Curé Nantais

En liten rødkittost av kumelk. Denne osten kan både være håndtverksystet og den kan være megakomersiell. Derfor er det viktig å sjekke om den er ystet «au lait cru» for da er den håndtverksystet og definitivt best. Kommer i tre utgaver. Firkantet som er den opprinnelige, samt et stort og lite hjul hvorav sistnevnte er vasket i Muscadet-vin. Det hører jo også regionen til. Osten er halvfast, med noen små hull. Når du spiser den så vil du kanskje tenke på bacon. Det får du finne ut av selv. Ikke noe langtidslagring her, den er klar etter ca fire ukers modning. Er du veldig nøye på geografien så er denne osten strengt tatt ikke fra Bretagne.

Joie de notre Dame

Nonneost dette. Upasteurisert selvsagt. Ystet av nonnene i Abbaye de la Joie de Notre Dame i Campeneac i departementet Morbihan som altså da er i Bretagne, om enn ikke akkurat på kysten. Ystet som et lite hjul denne også. En hel ost veier knappe 1,5 kilo. Halvfast, småhullet rødkittost som vaskes tradisjonelt i saltlake og modnes fire til seks uker.

Var dette alt?

Tja, dette var ikke stort. To oster, om enn den ene i tre varianter, men strengt tatt ikke fra Bretagne. Joda det er flere, men de er pasteurisert og/eller komersielle og slik sett ganske uinteressante (i hvert fall for denne bloggen.)

Geitoster

Det finnes mange geitoster, og de er håndverksoster så det holder, men de selges lokalt. Gode er de også. Skal du ha tak i dem så er det nok sikrest å ta seg en tur.

Å drikke til

Til de halvfaste rødkittostene kan du godt drikke rødvin fra Loire. Lette og fruktige. Lunsjviner kaller jeg dem. Det er litt lenger øst, men Loire ender på sett og vis opp i Bretagne, så de hører litt sammen. Ellers kan du være modig og prøve Muscadet-vin. Gjerne litt undervurdert den. Og er du i området og spiser lokal Chèvre fra en gård kjøpt på et eller annet marked så vil jeg definitivt anbefale Muscadet, gjerne sur lie.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen