Ossau Iraty og Istara Ossau Iraty

Her litt før jul kjøpte jeg inn et stykke Ossau Iraty. Sauemelksost fra Pyrinéene. Pasteurisert og modnet av Mons. Fantastisk ost, mild og rund med behagelig smak som sitter lenge i munnen. En ost i flott balanse. Har du ikke smakt den så har du noe til gode. Og har du litt kirsebærsyltetøy også så er det en perfekt kombinasjon. Et glass rød Bordeaux likeså. Eller Tannant om du vil være like lokal som osten.

Navnet reflekterer den geografiske opprinnelsen; Ossau-dalen i Béarn og Iraty-skogen i fransk Baskerland. Sørvest i Frankrike med andre ord.

Ost på Meny

Gleden var derfor stor her om dagen da jeg kom over en Ossau Iraty, rettere sagt Istara Ossau Iraty. Syntes det var et fremskritt. Istara er en produsent om jeg ikke tar helt feil. Har noen flere oster fra området også, men det er vel bare Ossau Iraty som har opprinnelsesbeskyttelse.
SONY DSC
Min variant fra Meny var i henhold til deklarasjonen termisert. Ikke pasteurisert altså. Nå vet jeg at Mons enn så lenge foretrekker de pasteuriserte fordi det er litt problemer med stabil kvalitet for de som ikke er pasteurisert. Om det også inkluderer de termiserte vet jeg ikke.

Ikke bra

Jeg kan imidlertid ha mine mistanker, for dette var ikke en god ost. Sauemelk er ikke særlig utpreget, skal du ha fjøs både i duft og smak er det bedre å satse på geitost av noe slag. Denne smakte av sau og våt ull. Ikke en spesielt behagelig smak. Jeg er voks opp med både pinnekjøtt og fenalår så fåresmaken har jeg ingen problemer med. Men her blir det ikke godt. Slik er det. Kirsebærsyltetøy som normalt skal være en klassiker til denne osten ga ingenting. Slik skal det da ikke være.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen