Sære geitoster, eller kanskje de bare er litt sjeldne. Galette du Paludier som kommer fra departementet Loire-Atlantique. Det ligger helt i overgangen mellom Loire og Bretagne, akkurat i bukten på sørsiden. Derav Atlantique. Strekker seg videre nordøstover ved roten til Bretagne.
Loire er jo kjent for sin chèvre, og det er Loire-tradisjonen som slår inn her samtidig som man utnytter det faktum at området grenser mot havet. Atlanterhavet helt nord og innerst i Biscayabukta. Galette du Paludier er en ekte fermier-ost, gårdsost med andre ord. Tilvirkes og modnes av lokale bønder. Det som er det spesielle er at osten etter at den for så vidt er laget på tradisjonell måte blir pakket inn i salturt for modning i en til to uker. Det gir osten en særpreget smak ganske ulik alle andre chèvre. Salturt er en buskete plante som vokser på grunt saltvann i dette området. Planten heter Salicorne på fransk for deg som ønsker å studere fenomenet ytterligere.
Hva drikker vi så til dette? Jo, egnens egen vin som danskene kanskje ville ha sagt. Muscadet, gjerne Sèvre et Maine.
Det står noen i tittelen, det var kanskje litt mange men en annen sær eller sjelden geitost er en som heter Trois Cornes de Vendée. Fra byen Chaillé i nettopp Vendée-området. Derav navnet. Geitene fôres på gress og høy, men det er nok produksjonsmetoden som gir denne osten en litt særpreget smak. Etter at osten har løpt fra seg(!) skal massen stå i ca 20 timer ved 18 graders varme før den legges i former. Deretter en måneds modning i tørre og vel ventilerte kjellere. Er best på denne tiden av året samt om høsten. Osten er myk med en litt oljete konsistens og har et velutviklet hvitt mugglag på utsiden. Er nesten litt søtlig på smak, men det er ikke tvil om at det er geitost. Med unntak av smaken og formen kan den minne litt om Reblochon.
Den trekantete formen og navnet har den etter bukkehorn.
Både Galette du Paludier og Trois Cornes de Vendée kommer fra samme området, men er likevel ganske forskjellige i sin særegenhet. Dog, upasteurisert er de begge to. Vet ikke om noen av dem er tilgjengelig i Norge. Ser ikke ut til å stå på listene til de leverandørene jeg kjenner, men det skjer jo også en del egenimport. Kan være du er heldig.
Å drikke til: Kanksje vi rett og slett skal anbefale en rosévin fra området. Og med området mener jeg Loire.
Vel bekomme.