Nå gjelder det å ta vare på håndverksysteriene

Spesielt i disse tider vil jeg få lov å komme med en oppfordring, og det er å støtte de norske håndverksysteriene. Restaurantmarkedet har i stor grad stoppet opp og det merker disse ysteriene. Da er det viktig at vi trår til og kjøper ost, yoghurt, smør og hva det skal være. Kjøtt og grønnsaker også, selv om jeg er mest opptatt av ost. Vær litt raus, hvis du kan, riv en gårdsost på pizzaen. Bruker du vanligvis å kjøpe et stykke «gulost» på butikken og rive selv, så blir det et prismessig trinn eller to opp, men har du hittil kjøpt ferdigrevet ost så er faktisk ikke prisforskjellene så store. Så er du jo sikker på at du får ost og ikke ost og potetmel.*

Ikke for alle

Så er jeg fullstendig klar over at for mange av oss er det ikke tiden nå for å steppe opp prisnivået på handlekurven vår. Snarere tvert i mot. Det er et hav av folk som er blitt permittert og de vil merke det på sin private økonomi, selv om det økonomisk er bedre å bli permittert i dag enn det var for dem som for eksempel ble det i desember i fjor eller januar i år. Og noen ble det også. Det sagt, med de mengdene av arbeidstakere som nå blir permittert, er det ikke til å unngå at det går ut over forbruket her i landet. Men mat må vi uansett ha og det handler ikke om å totalt endre handlemønster, men å bytte ut en vare eller to. Det hjelper det.

Naturlig seleksjon?

At det kan komme avskallinger blant håndverksysteriene over tid skal vi ikke se bort fra, det samme har skjedd blant mikrobryggeriene. Noen hiver seg på en bølge selv om de ikke burde ha gjort det, og all norsk ost er ikke gull bare fordi den er norsk, selv om enkelte synes å tro eller sågar hevde det. De gjør bransjen en bjørnetjeneste. Men ikke la det være koronaviruset som eventuelt skaper en slik situasjon. Nå som ellers i henhold til Darwin, de mest tilpasningsdyktige overlever. Jeg unner ingen å bukke under, og vi kan alle bidra litt til at så ikke skjer.

*Så vidt jeg vet er det kun Tine som ikke blander inn potetmel (antiklumpemiddel) i sine revne oster.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen