osteperler

Myta

En for meg ny ost dette. Fra Nordtun gård på Andøya. På vestsiden. Bø heter det der. Ta av ved Risøyhamn. Der har jeg vært, Risøyhamn altså, men det er en annen historie. På ingen måte spennende for å si det slik. Så bare slapp av.

Vet ikke helt hvordan jeg kom over osten, muligens i en oversikt i Gardsosten eller på hjemmesidene deres. Halvfast, upasteurisert kumelksost. Interessant. Så jeg gjorde som jeg som oftest gjør i slike situasjoner; skrev en epost og sendte den av gårde. Fikk hyggelig svar og en ukes tid senere ost også.

Cheese in disguise?

Nå var ikke det jeg fikk helt det samme som det jeg trodde jeg skulle få. Halvfast kumelksost av upasteurisert kumelk er greit nok, «modna med muggskorpe» som det står på hjemmesiden stemte ikke. Derimot skorpefri, hjerteformet (bare hyggelig) og med bukkehornkløver. Det er noe helt annet. Den var vakuumpakket og har fått ligge slik i osteskreppa en måneds tid. Også fordi jeg fikk beskjed om at den var veldig fersk og hadde godt av å ligge litt.

Så om Myta har fått ny identitet vet jeg ikke. Men det kan være!

Mild, mild, mild

En veldig mild ost, så den trengte både tid og bukkehornkløver for å gi den litt identitet. Nå er ikke jeg spesielt begeistret for slik tilsetninger, men her gjorde det jobben. Nå tror jeg muggskorpe hadde hatt mye av samme hensikten for å gi osten identitet, om enn ulik, og ville ha foretrukket det. Det siste er mer et prinsippielt synspunkt jeg har, ref min manglende begeistring for «krydder»tilsettinger av noe slag.

Denne bloggen trenger jo på ingen måte å være politisk korrekt, så akkurat så sær kan jeg være.

Tilgjengelighet

Du må nok til Andøya eller omkringliggende områder for å få tak i osten. Nordtun gård er ikke et stort ysteri, så det meste omsettes lokalt.

Å drikke til

Her funker hvitvin veldig bra. Selv drakk jeg en E. Guigal 2012 Côtes du Rhône Vin Blanc til. Hvit Rhône er ikke spesielt vanlig her i landet, men anbefales absolutt.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen