Brillat Savarin med trøffel

Dersom ikke Langres og Champagne passer i nyttårshelgen så gjør kanskje Brillat Savarin med trøffel det? Begge er egnet til å imponere, rett og slett.

Brillat Savrarin er en ost som ble kreert på 1930-tallet til herrens ære, Brillat Savarin altså, mannen bak boken «Smakens fysiologi» (Physiologie du Goût på fransk). Det krever en ost som er bare god. En trippel cream som det heter, med minst 75% fett i tørrstoffet (som det også heter). Dekket av hvitmugg og ikke lagret mer enn en 14 dagers tid. Den biter altså ikke i noen retning, men har distink smak av melk og fløte. Og noe sopp, det er tross alt en hvitmuggost. I tillegg en utpreget syrlighet. Det frisker opp i all fløten. Dette er en ost alle vil like.

Slv om denne osten er bare god, hva passer vel bedre enn å friske den opp med litt trøffel. Men da trenger du å komme deg ut for å handle en Brillat Savarin og en trøffel. Det er det hele. Burde ikke koste deg mer enn en 350 kroner. For en nyttårsaften er det verd det. I tillegg gjerne en flaske Champagne.

Så det du trenger er en ost, en trøffel, en passe kniv og en rasp, eller mandolin om du vil. Ikke til å spille på, men til å raspe med.

Brillat Savarin og sort trøffel
Brillat Savarin og sort trøffel

La osten være kjøleskapskald når du deler den, hvis ikke kan denne ellers enkle operasjonen gå riktig galt.

Brillat Savarin delt i to
Brillat Savarin delt i to

Deretter rasper du trøffelen over snittflaten på den ene halvparten av osten.

Brillat savarim med raspet trøffel.
Brillat savarim med raspet trøffel.

Da er det bare en operasjon igjen, nemlig å legge den andre halvparten av osten tilbake å plass slik at trøffelen blir liggende i midten.

Trøffelfylt Brillat Savarin
Trøffelfylt Brillat Savarin

Pakk den inn i plast eller i en pose og la ligge litt. En dag eller to. Gjerne også litt i romtemperatur slik at ostemassen mykner. Tror at trøffelsmaken trenger lettere inn i osten da.

Det er det.

Å drikke til

Champagne er det beste, uansett nyttårsaften eller ikke. Gjerne en Champagne med fylde, så den roper gjerne på årgangschampagne denne. Er du ølhund så funker Pale Ale veldig godt her. Ville bare nevne det.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen