Er Grana Padano undervurdert?

Det går kanskje av og til litt i surr mellom Grana Padano og Parmigiano Reggiano? Hender det at du tror du har kjøpt Parmigiano Reggiano, eller Parmesan som vi ynder å kalle det her oppe og oppdaget at du har kommet hjem med Grana Padano? Det har nok skjedd de fleste ostekjøpere. Er det så farlig? Kommer selvsagt an på perspektivet, og kanskje bruksområdet. Men husk, dette er Italias mest spiste ost.

Er det forskjell?

Hva er nå forskjellen mellom disse to? Vel på mange måter er de like, men først og fremst kommer de fra forskjellige områder av Italia, dvs. melken til Grana Padano kommer fra et langt videre område enn det Parmigiano Reggiano tillater. Sistnevnte er også gjennomgående lagret lenger. Dessuten er de regulatoriske kravene litt forskjellige. Men begge kommer fra fettredusert kumelk.

Uforholdsmessig dyr i Norge

Jeg mistenker norsk dagligvare for å prise Grana Padano som nesten Parmigiano Reggiano. Derfor fremstår Grana Padano som uforholdsmessig dyr i Norge. Dessuten er nordmenn litt sløve når det gjelder pris på ost, så det går an. I Italia er den nemlig populær nettopp fordi den er ganske mye billigere enn Parmigiano Reggiano. Og en av grunnene til det er at det produseres vel ca dobbelt så mye Grana Padano som Parmigiano Reggiano i løpet av et år.

Gammel og beskyttet

Grana Padano er også en beskyttet ost, og den er dessuten veldig gammel, med en historie som går i hvert fall 900 år tilbake. Først ystet av Cisterciensermunkene i Chiaravalleklosteret ved Milano, sies det, som begynte å yste ost fordi de hadde for mye melk. For så vidt ikke ukjent årsak til «skapelsen» av flere oster vil jeg tro. I 1477, og ikke spør meg hvorfor akkurat det året, var den ansett som Italias mest berømte ost. Det var vel noen som gjorde en nedtegning akkurat da.

Grana Padano vurderes generelt som av lavere kvalitet enn Parmigiano Reggiano. Den er mye mildere i smaken, uten så mye nøttesmak og ikke så tørr. Grana Padano er dessuten mindre salt enn Parmigiano Reggiano.

Industriost

Litt av problemet i Norge er vel at det som finnes av Grana Padano er industriprodusert og pakket, så dersom vi fikk noen skikkelige eksemplar av arten så hadde den stått mer opp mot Parmigiano Reggiano. Det skal den jo også ha; den er upasteurisert, det gjelder også den varianten som du finner i alle daglivarebutikker i Norge; Zanetti.

Evig eies kun et dårlig rykte

Det står det i sangen (Henning Kvitnes). Kanskje dette er litt urettferdig. Jeg har den ytterst sjelden fordi den smaker lite. Slik er det. Det har nok også med at det for det meste er ferske, ferdigpakkete industrivarianter som er tilgjengelig her i landet. Er det noen som har et hjul med lagret Grana Padano?

Å drikke til

Noe lett og fruktig fra Italia, en kjølig Valpolicella for eksempel, eller en Soave.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen