Mugnetind fra Nørrestogo skigard

Valdres

Intet mindre. Heilnorsk dette. Så er vi jo i Valdres. På veien opp mot Beitostølen. Øystre Slidre. I hjartet av Noreg. Her ligger det altså et mikroysteri. Siden vi har mikrobryggeri så er det vel ingenting i veien for at vi har mikroysteri også. Olestølen mikroysteri.

Mugnetind kommer i en slik boks.
Mugnetind kommer i en slik boks.
Det er ikke lenger unna enn at det sikkert går an å ta seg en tur.
Fikk smake Mugneting fra Nørrestogo skigard på smakingen hos Duggurd. Det er altså en Chèvre jeg ikke visste fantes. Og det finnes kanskje flere jeg ikke vet om. Ca 120 gram og rund og forholdsvis flat, formen kan minne om en liten Selles-sur-Cher, men uten asken. Knudrete skorpe med fin muggvekst. Veldig kompakt men myk og kremete ostemasse som har en fin og veldig typisk geitete smak. Det kommer vel av at den er modnet litt mer enn vanlig for Chèvre-oster.

Den osten jeg har på mitt bord akkurat nå er ystet 2. mai, den er altså en måned gammel og smaker fortreffelig hvis du har sansen for at det smaker litt geit. Ikke alle har det. Geit altså. Ikke fjøs. Forskjell på det.

Mugnetind
Mugnetind

Mugnetind

Mugnetind er ystet av upasteurisert melk, geitemelk altså, men det har du vel oppfattet. For mange typer Chèvre er ellers en måned en anstendig alder.

Jeg fikk med meg denne fra Duggurd. Vi hadde en til som vi smakte og den var vi vel enige om at hadde stått litt lenge åpnet. Men mitt eksemplar har nå stått i kjøleskapet i originalemballasjen i en uke til. Mer moden er den nok, men den har ikke gått i det stikkende stadiet som overmoden Chèvre gjerne kan gjøre. Vi tok hull på den hos Duggurd og var vel enig om at det var en flott ost. Det kan ha vært litt naturlig variasjon som kan selvsagt forkomme. Det skjer hos større ysterier enn Olestølen mikroysteri.

Dette var en gledelig overaskelse. Og bare tenk alle dere som mer eller mindre pendler til Beitostølen; dere kan stoppe på Heggenes og kjøpe med dere litt ost. Hvis det er sesong da. Hvis ikke får dere handle et par nye treski. Eller litt kjekjøtt. Det sysler de også med.

Noen Chèvre har en tendens til å bli litt rennene over tid, denne holder på formen. Er skjærevillig, (med skarp kniv, for all del) og ikke lett smuldrete som enkelte Chèvre kan være, men myk, fast og kremete.

Lurer på om jeg skal prøve å grille den også, så får vi se hvordan det går.

Tilgjengelighet

Dette er jo mikroysting med melk fra et 20-talls geiter. Derfor er kanskje ikke tilgjengeligheten den aller største. Men Duggurd på Øverland gård har den inne. Det vet jeg. Så regner jeg med det går an å stoppe hvis du passerer gården. Alltid hyggelig og interessant det. Ser også at de sender per post. I Norge opplever jeg det som risikosport.

Å drikke til

Dette er en ost med markant smak som trenger en kraftigere vin enn den tandreste av Chèvre, så en litt typete Sancerre ville pase bra her. Jeg tror også en Cru-Chablis med noen få år på langs vil fungere utmerket.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen