Upasteurisert Stilton?

Det er altså gledelig nok en kampanje på gang for å få endret reglene for Stilton til også å inkludere bruk av upasteurisert melk. Nå er selve kampanjen for å støtte søknaden som Stichelton har sendt inn. Dess flere som støtter kampanjen dess større sjanse for at den får gjennomslag. Det er for øvrig en søknad til inne som ikke er så grunnleggende som den først nevnte.

Stilton kan som kjent kun ystes i grevskapene Derbyshire, Leicestershire og Nottinghamshire. Byen Stilton som har gitt osten navn ligger i Cambridgeshire. Denne andre søknaden går på å inkludere byen Stilton og omegn i de lovlige områdene for tilvirking av Stilton. Noen vil jo si at det er bare rett og rimelig at Stilton kan produseres i Stilton. Nå er det andre byer også som har gitt navn til oster som slett ikke ystes noe i nærheten av disse byene.

Dersom du har lyst til å lese mer om dette kan du gå til Artisan Food Law.

Du kan gi din støtte ved å sende en mail til protectedfoodnames@defra.gsi.gov.uk og skrive noe slikt som: I support the Stichelton Dairy application to amend the product specification for Stilton cheese and return a great cheese to its true roots. Og så avslutte med Kind regards da!

Stilton
Stilton

Det vil jo være fantastisk om upasteurisert Stilton kan bli lovlig (igjen). Går vi litt tilbake i historien så var den opprinnelig upasteurisert. På grunn av «sloppy» (fint uttrykk) håndtering av melken ble risikoen for stor og stadig flere meierier valgt å pasteurisere melken. Det siste meieriet som gikk over til pasteurisert melk var Colston Bassett i 1989. Da søknaden om PDO godkjennig ble godkjent i 1994 var det altså ingen som tilvirket Stilton av upasteurisert melk, så det var ikke et tema. Med historien i bakhånd burde det selvsgt ha vært det.

Skulle upasteurisert melk bli tillatt så vil altså Stichelton offisielt bli en Stilton og mest trolig vil andre også begynne. Stichelton er en gårdsost og det er sannsynlig at det er flere gårdsysterier som vil komme til. Blir spennende å se.

Skal du benytte anledningen til å støtte søknaden så har du til 29. mai å gjøre det, så det er bare tiden og veien.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen