Moelleux du Revard fra Savoie

Jeg er veldig fascinert av Savoie, enten det er Savoie eller Haut Savoie. Det er et flott område, det er nå så, men det kommer så utrolig mange fantastiske oster derifra. Og så noen spennende viner som passer til ostene. Det verste er at jeg har knapt vært der. Jo, jeg har vært i Annecy, og jeg har faktisk spilt golf på golfbanen der. Det var ganske så berg og dalbane. Men utrolig vakkert med utsyn over Lac d’Annecy. Akkurat det siste er knapt kvalifiserende, og jeg har dessuten lagt golfklubbene på hyllen. Så har jeg badet i lac’en og tilbrakt en stille og rolig 14. juli i byen. Spiste pannekaker på fortausrestaurant. Lenge før jeg ble intenst betatt av ost.

Annecy er en fantastisk by med kanaler og smale gater.

Annecy er en gammel by som ligger vakkert til ved Lac d’Annecy i Haut-Savoie. Hovedstad i Haut-Savoie. En passe kjøretur fra Genève, det er bare godt 30 kilometer, men i et fantastisk område hvor veien går til dels på høye gamle broer over dype dalsøkk. Rundt 50 000 innbyggere. Byen er definitivt en turistby og et flott utgangspunkt for turer i begge Savoie-fylkene på sommerstid. Vinterstid ønsker nok de fleste å være lenger oppe i fjellene, i de ikke særlig arkitektonisk vakre alpinlandsbyene. Mye god mat, noe som for øvrig gjelder hele området.
Flere oster i Savoie

Vel, nå skal det handle om bare en. En liten sjeldenhet som jeg etter tips kom over hos Fromagerie, her i Oslo. Sjelden i den forstand at den ystes bare på ett ysteri i en liten landsby i, ja Savoie. Dette ysteriet ligger i landsbyen Trevignin som ligger ved foten Revard-fjellet i Bauges-massivet. Snur du ryggen mot fjellene, så ser du for såvidt fremdeles fjell, men der i mellom Lac du Bourget. Ganske stor innsjø det. Siden det var snakk om Annecy over, så tar det rundt 35 minutter med bil derfra i retning sør, eller litt sørvest hvis jeg skal være pirkete. Du er ikke skrekkelig lang unna Lyon heller.

Rik historie

Det er mange gamle oster i Savoie, altså oster med lang historie, for det er et historierikt område. Eget fyrstedømme i sin tid og strakk seg fra Valence til Genève og over i Italia. Men vår ost, Moelleux du Revard, er en ung ost, selv om det har betydelig eldre aner. Den ble skapt i 2008 av Schmidhauser-familien, som har modneri og tre ysteri i Savoie. Modellen er visstnok en ost som heter Vacherin des Bauges. Den produseres nesten ikke mer, men av grunner ukjent for meg, måtte de slutte å kalle den Vacherin des Bauges. Muligens fordi den kunne forveksles med Tome des Bauges, mens den lille produksjonen som er av Vacherin des Bauges i dag, ikke er noe problem. Det er ikke bare det at Vacherin des Bauges ystes på et par tre små plasser, den ystes kun en kort tid om høsten etter de første frostnettene. Så da Schmidhauser-familien, som for øvrig opprinnelig er fra Sveits, ønsket å yste den på mer eller mindre helårsbasis, kunne det jo bli for tett. De startet for øvrig opp som affineurs, modnere, den gangen de kom, men har branched out som det heter, og har nå tre ysterier i regionen, samt modningskjeller.

Ikke ofte vi ser oster fra dette ysteriet eller tilsvarende i Norge, desto mer gledelig når det skjer. Ostesortimentet i Norge er nemlig ganske satt, men det er kanskje bare jeg som trenger fornyelse innimellom?

Hva slags ost er det da?

Moelleux du Revard er en kumelksost, hvor alt som har med melken å gjøre er innenfor AOP-reglene for Tome des Bauges, men ikke nødvendigvis ystet på samme måte, dessuten annet navn og dermed heller ikke beskyttet. Det er et valg de har gjort.

savoie
Flott halvfast ost fra Savoie. Moelleux du Revards

Skorpen er vasket og så har den et fint bånd av gran rundt midjen. Den finner du også igjen i smaken, om enn ganske diskret. Konsistensen er halvfast, og så ble det bemerket her i familien at den minnet om smelteost, konsistensen altså. Ikke slik som den smørbare på tube, men i sin opprinnelige form. Litt gummiaktig. Ellers svakt gul og med små hull som er ganske typisk for halvfaste, vaskede oster. Det er lov å heve seg over det med konsistensen og ha fokus på smaken, som jeg synes er balansert pikant. Litt gran selvsagt og så noe kjøttaktig. Litt fjøs også. Duften er veldig moderat til denne type ost å være. Jeg synes det er en veldig fin ost.

Å drikke til

Drikk lokalt, altså vin fra Savoie. Nicolas Gonin er en interessant fyr som har både en rød og en hvit som går godt til denne osten, og som er tilgjengelig på Polet. Forholdsvis avanserte viner. Det finnes imidlertid enklere, men fremdeles gode, viner fra samme området.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen