Gravide og ost

Jeg ser hva folk der ute i den store verden søker på og derigjennom kommer til osteperler.no. Det er jo et flott verktøy. Nå er det ikke slik at når jeg ser et ord eller setning det er søkt på så iler jeg til og skriver om det. Når det kommer opp hos meg så har jeg allerede skrevet om det.

Et tema som har vært søkt på noen ganger er imidlertid ost og graviditet. Jeg gjør et unntak og skriver om det. Det er jo lille julaften i dag og noen, som meg, skal ut for å skaffe i hus litt ekstra ost, også gravide. Da er det fint å styre unna ost de ikke selv kan spise.

Den gjengse holdningen er at som gravid skal du ikke spise upasteurisert ost. Det er ganske så unyansert. Er du gravid bør du holde deg unna alle myke oster, enten de er pasteurisert eller ikke. Realistisk sett er det faktisk mindre risiko for å få i seg listeria fra en upasteurisert enn en pasteurisert ost. Det kan nok finnes listeria på flere upasteuriserte enn pasteuriserte oster, men upasteuriserte har en motstandskraft til å holde mengden bakterier i sjakk, noe pasteuriserte oster ikke har. Så er det først listeria i en pasteurisert ost, så har bakterien fritt spillerom fordi alle de gode bakteriene som kan kjempe mot listeria er drept i pasteuriseringen. De listeriautbrudd som har vært og stammer fra ost, er så og si kun fra pasteuriserte oster. Men i USA i februar 2017 skjedde det et utbrudd med dødlig utfall som stammet fra upasteuriserte rødkittoster.

Som gravid skal du holde deg unna alle myke oster, med eller uten skorpe, blåmuggoster og myke og halvfaste rødkittoster, uansett om de er pasteurisert eller ikke.

En kort post dette, men det er ikke så mye annet å si.

Og husk: En god kopp te er fantastisk drikke til ost.

Les også: Ost og Listeria

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen