Dette er veldig julete, tro meg!

Kun noen dager igjen til jul, og da skal du få et veldig julete tips fra meg. Det kombinerer to av julens tradisjonsbærere. Det ble veldig pompøst, men i disse tider går det vel an å bruke litt store ord.

Jeg plukket ut av kjøleskapet det som var igjen av min Stilton og min Stichelton. De er da blåmuggoster begge to, fra England. Stilton som er ansett for å være veldig typisk juleost, er unektelig det, men kanskje ikke noen tradisjonsbærer her til lands i hvert fall. Kan godt bli det.

En tradisjonsbærer er unektelig pepperkaker. Det er slutt på gode gammeldags kakemenn, julemenn kalte jeg det i min barndom. Nå er det pepperkaker opp og pepperkaker i mente, gjerne bakt med deig fra IKEA for den er den beste. Intet unntak her i huset bare så det er sagt. Det fordrer selvsagt at du har en IKEA i rimelig nærhet.

Så det det dreier seg om er altså Stilton, det kan for så vidt være hvilken som helst blåmuggost, men Stilton hører julen til. Og pepperkaker.

Det var en nabo som gjorde meg oppmerksom på denne kombinasjonen. Dette skal du prøve. Pepperkakene er jo søte og litt pikante på samme tid. Blåostene er litt salte og pikante, om ikke akkurat pepperaktige. Sammen blir dette en flott smak som gjør at du ikke trenger noe annet.

(Prøvde blåost og kakemann også jeg, uten at det var noe spesielt, så har jeg nevnt det).

En liten pekefinger i forhold til pepperkakene. Blåost er en flott råvare, ikke løp ut for å kjøpe en av disse boksene med papp-pepperkaker til 9,90. Bak pepperkakene selv, det fortjener både du og osten.

Å drikke til? Her blir jeg tradisjonell, det er portvin som gjelder, håndterer fint både ostene og pepperkakene. Eller en god kopp te. Gjerne med melk, men uten sukker. Da blir alt rett og slett for søtt.

Velbekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen