Tanker over en kaffekopp

Jeg innrømmer gjerne at jeg har et sweet spot for kaffe og spurte derfor Marit Lynes i Norsk Kaffe Informasjon om hun kunne skrive litt om kaffe på bloggen min. Det kunne hun svært gjerne. Jeg synes hun tar oss alle litt på kornet. Dersom du vil lese eller lære mer om kaffe gå til kaffe.no

Jeg må bare si det en gang til; presskannekaffe vokser ikke på trær! Det er vel heller ikke noe som heter Riedelglass-vin… Du hører jo hvor dumt det ville være hvis jeg sa at ”vin fra de glassene er den beste vinen jeg vet”, faktisk omtrent like dumt som det jeg hørte en sa i et selskap jeg var i for ikke lenge siden; ”Å…har du sånn kaffemaskin, jeg bare elsker den kaffen”.
Så bare for å slå det fast; gode vinglass kan fremheve en god vin, en god kaffemaskin kan rettferdiggjøre kaffebønnene du putter i den, med i seg selv er verken glasset eller kaffemaskinen en garanti for god smaksopplevelse!!! Utgangspunktet må være den gode vinen og den gode kaffen!

For du har også hørt noen si ”jeg liker best sånn presskannekaffe? Eller noen som reklamerer for ekte italiensk kaffe… Men for de som ikke har tenkt over det; det gror akkurat like lite kaffe i Italia som i Norge… De gode kaffebønnene kommer altså verken fra Italia eller fra presskannen. Du leter dem opp fra et godt brenneri i Norge, (vi vil jo ha ferske bønner!) som har importert dem fra en god kaffeplantasje, og så tilbereder du etter enkle prinsipper med rent vann, riktig temperatur og riktig kontakttid mellom kaffe og vann.

For oss i kaffebransjen er det avslørende elementet med en lys brenningsgrad ikke noe nytt. Men fortsatt ser det ut til at mange (også i Norge) tror at mørk brenningsgrad er et slags kvalitetsstempel på en kaffe. Eller at å selge hele bønner i løsvekt, i seg selv, skulle si noe om smaken på kaffen….Nymalt kaffe er ingenting å reklamere for, dersom de ikke samtidig garanterer at den er fersk!

Kaffe er ikke bare kaffe
Når du leter etter noter, toner og florale anstrøk i den bærtørkede etiopiske kaffen, og når en vasket Pacamara kaffe fra Nicaragua gir deg en syrlig fornemmelse med hint av sitrus eller melon og med et sjokoladepreg i ettersmaken, da er du sikker på at kaffe ikke lenger bare er kaffe.

Don´t simplify
For noen uker siden var jeg på et foredrag hvor jeg bet meg merke i følgende utsagn fra foreleseren ”Don´t simplify” . Kanskje har vi i kaffebransjen forenklet ting lenge nok? Kanskje ønsker du som forbruker å vite at det er mer å lære, uten at du nødvendigvis selv må tilegne deg all kunnskapen? Kanskje har vi behov for noen som kan fremstå som eksperter også på kaffe? Kanskje er det nettopp da det blir spennende, når vi vet at vi aldri blir ferdig utlært? Aldri! Nye krysninger av kaffeplanter, nye prosesseringsmetoder…stadig noe nytt. Det er jo det som gjør kaffe til en berikelse for meg å jobbe med.

Og likevel; god kaffe er enkelt
Det som føles mest befriende med å være hekta på kaffe, er at dette er en billig, lett tilgjengelig og enkel luksus som alle kan ta seg råd til, og som alle på en enkel måte kan tilberede. Har du noen gang regnet ut hvor mye hver kaffekopp koster deg når du tilbereder den hjemme?

Når jeg spør mennesker om hvilket forhold de har til kaffe, favner svarene de fleste adjektiver man ellers også bruker for å beskrive relasjonen til sin partner; kjærlig og lidenskapelig eller kanskje bare; ukomplisert og godt. Uansett kan man ikke i Norge gå igjennom livet uten å få et eller annet slags forhold til Norges folkedrikk nummer én, kaffe!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen