Malus Danica og Stichelton

Det er romjul, året er i ferd med å ebbe ut og det er kanskje tid for litt refleksjon. Skal du først gjøre det, så synes jeg ikke du skal gjøre det alene, men derimot sammen med et glass Malus Danica og en god skive Stichelton. To håndverksprodukter, hver for seg så forskjellige som de kan bli, men sammen opphøyet i en egen enhet som muligens gjør at du faller i staver over smak og harmoni. Kanskje glemmer du refleksjonen din, eller så innser du at det var nettopp dette du skulle i dag. Malus Danica, en dansk isvin av epler. Stichelton, Stiltontype som Stilton burde være, etter min mening i hvert fall.

Malus Danica og Stilton i skjønn forening.
Danske Malus Danica og engelske Stichelton i romjulsharmoni.

Stichelton

Stichelton er som nok tidligere beskrevet en blåmuggost i Stiltonstil, ystet etter original oppskrift, i riktig område som for Sticheltons vedkommende er Nottinghamshire, men som altså ikke kan defineres som en «ekte» Stilton fordi den ystes av rå melk. Det har ikke vært lov siden 1989. Storbritannia hadde et stafylokokkutbrudd rundt årsskiftet 1988/1989, 155 mennesker ble syke og Stilton ble mistenkt som smittekilde og i særdeleshet osten fra Colston Basset siden det var det eneste meieriet som ystet av rå melk. Osten ble testet og osten ble trukket tilbake, men det var ikke mulig å finne spor av verken sykdomsfremkallende- giftige eller på annen måte kjemiske stoffer som kunne forårsake utbruddet. Likevel ble det i form av et hastevedtak bestemt nærmest over natten at all Stilton deretter skulle ystes av kun pasteurisert melk. Ferdig snakka.

Fast forward; til rett før jul i 2004 på pub’en The Wheatsheaf i London hvor Randolph Hodgson, mannen bak Neal’s Yard Dairy, og den amerikanske ysteren Joe Schneider møttes i baren. De snakket om ekte Stilton, og resten er historie.
Lett kremete konsistens, fint saltpreg og noen toner som kan minne om smørmalt. Sitter lenge i munnen. Osten har fint preg av blåmugg i persillestil, godt fordelt ut over. Det er ikke noe mål at blåmuggen skal sette et overveldende preg på osten. Vel så viktig å smake på områdene uten blåmugg, som områdene med. Sammen blir det jo et fint hele.

Malus Danica, Stichelton
Malus Danica, søt dansk eliksir.

Malus Danica

Dette er en forholdsvis ny dansk «eiswein» av epler fra Cold Hand Winery. Fryst eplejuice som blir langsomt tint ved null grader og deretter kaldgjæret i opptil 15 måneder. Dette gir en vin med en fantastisk ravgul farge. Nesten litt tyktflytende eliksir over den. Intens søt med tydelig preg av epler, men med skikkelig syre som balanserer det hele ganske så flott.

Går jo kjempeflott til osten denne her, men kan selvsagt nytes alene. Det kan Stichelton også. Men så var det dette med samspillet da.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen