Det er like morsomt hvert år å finne ut av hva som skal være familiens juleoster. Nå skal det innrømmes at det stort sett bare er jeg som er opptatt av det, resten av familien tar imot og synes for det meste at det som kommer å bordet smaker bra. De er greie slik. I dag tror jeg nesten den siste osten kom i hus. Det var en stabbe av en ost på vel fire kilo. Stichelton, britisk blåmuggost av rå kumelk om du ikke er helt innvidd. Tidligere har det kommet i hus både fast ost og myke hvitmuggoster.
Hvite og blå juleoster
Stichelton er altså den blå juleosten. Den passer til frokostbordet og den passer til fest, alene eller sammen med noen av de andre ostene under. Det er blitt en tradisjon, og da går det litt ut over for eksempel gode norske blåmuggoster. Noen sverger til Kraftkar, men den er vanskelig å få tak i. Da finnes det veldig gode alternativer i Råblå og Fønix. Begge to av rå kumelk.
Men altså, min blå kommer fra amerikaneren Joe Schneiders hånd. En amerikaner som yster ost i England, og gjør det veldig bra. I og med at det er håndverk, så kan det være små variasoner fra år til år. Det er noe av sjarmen. Denne osten må du nok på en ostespesial for å få tak i. Verd å prøve. Hvis du ikke er helt kjent med historien her, så er Stichelton en Stilton-type, men av rå melk. Alt annet likt. Stilton er det ikke lov å yste av rå melk lenger, den skal altså være pasteurisert. Det ligger naturlig nok mitt hjerte nærmest å velge Stichelton fremfor Stilton. Så kan du gjøre ditt valg. Her går det flott med portvin. Hvis du vil prøve et annet alternativ så anbefaler jeg Pineau des Charentes, for eksempel fra Bache-Gabrielsen. Brukte den på et blåmuggkurs i november og det vakte begeistring blant deltakerne.
Har faktisk tre hvite oster også. I den form jeg har dem er det imidlertid knapt mulig å få tak i her til lands, dessverre.
Brillat-Savarin
Dette er da «comfy-osten» over alle oster. Den er lett tilgjengelig, men jeg har den i en utgave som er ystet av rå melk fra et forholdsvis lite ysteri; Juchy. Her er det godt over 70 % fett i tørrstoffet, og det merkes. Selv om den er av rå melk så gjør all fløten at det blir en rund ost som bør nytes i små mengder sammen med noe som har nok syre til å takle alt fettet. Champagne for eksempel, det er tross alt jul. Ser at den finnes tilgjengelig her. Det kan jo være at hvis du hiver deg rundt og bestiller i dag så kommer den fram til jul. Alternativt så finnes det mange varianter av pasteurisert melk både på ostespesialer og hos i hvert fall Meny. Så Brillat-Savarin bør det ikke by på problemer å få tak i.
La Brique Fleurie
La Brique Fleurie er veldig lik Brillat-Savarin, men fremstår som litt magrere, men er det ikke. Av rå kumelk og særdeles myk, den også. Som navnet tilsier så er den rektangulær, altså mursteinsformet. Ikke så stor rett nok. Må innrømme at denne har jeg ikke sett i Norge og tror ikke den er tilgjengelig noe sted her i landet heller. Kan jo være noe å være på utkikk etter hvis du er på tur. Rund og fyldig er den og gjør på samme måte som Brillat-Savarin bare stas på deg. Kanskje et lite rugkjeks passer fint til. Drikken kan godt være Champagne her også, eller en Cremant de Bourgogne. Ellers vil det nok fungere med en slank og fruktig rødvin også.
Fjelldronning
Har jo nettopp omtalt denne, og den er selvsagt blant mine juleoster. Et fast og norsk alibi i stedet for en sedvanlig hollandsk variant som jeg nok ellers hadde gått for. Fantastisk flott ost med smak av nøtter og karamell. En sann nytelse. Nå er nok ikke akkurat min variant veldig tilgjengelig, men Fjelldronning er en veldig flott ost som er godt tilgjengelig både på ostespesialer og i dagligvarebutikkene. Vet i hvert fall at mange Spar-butikker har den inne, og da har vel også Meny den vil jeg tro. Hvis du er avhengig av rødvin til ost, så er dette absolutt en redningsplanke. Men for all del, en god Chardonnay passer utmerket.
En av mine favoritter
Comtesse de Vichy, fra et lite ysteri i byen St. Just-en-Chevalet litt sørvest for Roanne i det sentrale Frankrike. Ystet siden 2004 og det tilvirkes bare rundt 35 tonn i året. En av mine favoritter dette og som jeg tidligere har nevnt, alt for sjelden tilgjengelig i Norge. Kan minne om Coulommiers, men har absolutt sin egen identitet. Jeg får den av og til direkte fra Frankrike, og på den måten har denne også kommet. Her passer det flott med en rødvin, fortrinnsvis Østsidebordeaux.
Da står det bare igjen å ønske deg en riktig god ostejul. ? Om ikke dine juleoster blir hvite, så håper jeg i hvert fall julen blir det.