Aligot – potetmos og ost

Det er vinter, det snør og enda mer er det meldt, samt kaldere vær. Da tenker jeg at Aligot er noe å både varme seg og styrke seg på. Enkelt fortalt er Aligot smeltet ost og potetmos, tilsatt hvitløk og fløte eller creme fraice. Det er i grunnen det hele. Dette er en rett fra Auvergneområdet i det sydlige Frankrike. Massif Central, og mer eksakt Aveyron, Cantal og Lozère. Kjente osteområder alle tre. Det kan jo bli kaldt om vinteren opp fjellene, så dette forstår jeg godt at de bruker. Det er ikke en rett alene; det hører gjerne med et godt kjøttstykke. Selv om denne retten stammer fra Auvergne er den i dag vanlig over hele Frankrike, mye på grunn av de såkalte Bougnats. Utvandrere fra Auvergne til Paris som livnærte seg med å bære vann. Senere spredte de seg over hele landet og tok med seg retten Aligot, naturlig nok.

aligot
Aligot – potetmos og smeltet ost.

Hva slags ost brukes til Aligot?

Det er jo naturlig å tenke seg at her ble det brukt en hvitost som smeltet lett, retten har jo mange likhetstrekk med både ostefondue og tartiflette, for eksempel. I dag bruker nok de fleste utenfor området en fast ost av alpetype eller en av ostene fra Auvergneområdet, det være seg Cantal, Salers eller Laguiole. Og det var nettopp de ostene som ble brukt i utgangspunktet. Det vil si en type de kalte Tomme fraîche og av og til Tomme Aligot siden den stort sett kun ble brukt til dette. Og hva er så spesielt med denne osten? Jo den er usaltet og tilvirket på samme måten som Sognakvitosten hvis du ser bort fra melketypen og at Sognakvitosten nok lagres noe lenger. Det synes jeg jo er en morsom oppdagelse. Det er altså ikke bare vi som lager hvite oster med kort modningstid og uten salting for bruk i eller til mat. I Auvergne heter det altså Tomme fraîche og er varianter av Cantal, Salers og Laguiole.

Aligot
Tomme fraîche fra Auvergne.

Potetene

Jeg er naturlig nok mest opptatt av osten, men på denne tiden av året hadde jeg valgt mandelpoteter, de er flotte å lage potetmos av og gir i tillegg en veldig fin farge. Ut over det kan du bruke hvilke poteter du vil eller har i hus.

Hvordan gjøre dette da?

Først skreller du og kutter opp potetene før du koker dem sammen med et hvitløksfedd eller to, alt etter hvor glad du er i hvitløk. Det er imidlertid ikke hvitløken som skal dominere denne retten eller sideretten, om du vil.

Når potetene er møre så heller du av mesteparten av vannet og tilsetter fløte eller creme fraiche, avhengig av hva du foretrekker. Så moser du det hele og bruk gjerne stavmikser. Om du vil la hvitløken være med, eller du fjerner den før du moser potetene er opp til deg. Potetmosen må ikke bli for tørr. Deretter tilsetter du revet ost og rører helt til du har en glatt og fin masse. Skal være som ostefondue. Voilà!

Jeg ser i franske oppskrifter at de normalt opererer med ett kilo poteter og et halvt kilo ost. Da kan du ha det som rettesnor. Resten er litt opp til deg.

Annet tilbehør

Som nevnt kjøtt, eller veldig ofte en grov, stekt pølse. Grønnsaker, Puy-linser eller en salat, men du må ikke.

Å drikke til

Lokalt vil de foretrekke en rødvin fra Auvergne. Den er, uten å ha inngående kjennskap til rødviner derifra, nok på den lette siden. Da ville jeg anbefalt Desormière Côte Roannaise Tradition 2016. Rimelig bra tilgjengelig er den også. Alternativt hvis du må ha noe kraftigere vin, så har du hele Occitanie og mer til å ta av.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen