Le Petit Fiancé des Pyrénées – annerledes chèvre

Vel overstått. Den sto absolutt ikke på pakkelisten for påsken. Men nå er det en gang slik da, at når jeg står der i butikken, så er radaren innstilt på å søke etter noe jeg ikke har vært borte i før. Slik denne gangen også. Der i disken hos Fromagerie lå Le Petit Fiancé des Pyrénées og ventet. MÅ ha og veldig spent på hvordan det ville smake. Det er stor stas når oster jeg har lest om, men ennå ikke sett i Norge, dukker opp. Enda bedre er det når oster jeg heller ikke har hørt om dukker opp. Da tenker jeg at det skal ta noen år før overraskelsens tid er forbi. Heldigvis. Osteverden er et overflødighetshorn som jeg har tenkt å øse av lenge ennå. Bare følg med hvis du vil bli litt mer opplyst enn du allerede er. Jeg lover flere oppdagelser. Så sant det er flere oster igjen, så blir denne osten med på Chèvre-kurset fredag førstkommende. Handler om å vise mangfoldet. Chèvre er så mangt!

Le Petit Fiancé des Pyrénées
En liten Osteperle fra Pyrinéene

Le Petit Fiancé des Pyrénées – fra Pyrinéene selvsagt

Ikke så lett å finne noe vettug informasjon om opprinnelsen til denne osten, med et, etter min oppfatning, ganske så spesielt navn. Men, den er første gang tilvirket i 1989, og da kan det kanskje virke sannsynlig at osten og navnet oppsto som et resultat av en kjærlighetshistorie mellom en forhenværende kandisk kvinnelig visesanger og en geitebonde fra Pyrinéene? Vet ikke, det blir spekulasjoner, men jeg har lest det, og er det sant så er det søtt. Andre sier at på grunn av alder og sykdom, så har de som tilvirker den bestemt seg for å selge ysteriet og da forsvinner vel osten. Nå er det i hvert fall to gardsysterier som lager den, så forhåpentligvis er det bare et grunnløst rykte.
Den er altså fra Pyrinéene, Midi-Pyrénées, i departementet Ariège og i utkanten av en landsby som heter Loubières. Gårdsysteriet heter Ferme du Col de Fach, og ligger rett innenfor grensen til
Parc naturel régional des Pyrénées Ariégeoises. En times biltur sør for Toulouse dette, om du er på de trakter. Da er det bare å banke på og spørre om historien. Ikke glem osten.

Hvordan smaker dette?

Godt for å si det slik. Le Petit Fiancé des Pyrénées er en halvfast ost med vasket skorpe, altså kittmodnet. Dette gjør at osten ikke går ubemerket forbi. Den sier fra om at den er hjertelig tilstede, uten at den oser. Reblochon-stil som også tilsier at den for så vidt er mild. Kommer an på hvor vant du er med slike oster. Halvfast, litt kjøttaktig i konsistensen med noen uregelmessige hull. Off-white og ganske falmet til å være en ost av geitemelk. Det kan ha noe med at at de tilsetter veldig moderate mengder med annatto. Ellers bærer vel skorpen preg av melkesoppvekst.

Le Petit Fiancé des Pyrénées
Halvfast konsistens med små uregelrette hull. Overflaten kan ligne på en blek og melete brødskorpe.

Å drikke til

Dette er en typisk rødvinsost. Da har du mange røde viner fra området som du kan velge mellom. Inkludert om du beveger deg opp til Bordeaux og nordøstover til Rhône.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen