Grand Cru de la Bathie – er en ost

Grand cru er noe i hvert fall jeg stort sett forbinder med vin, men altså ingen regel uten unntak; Grand Cru de la Bathie er intet mindre enn en ost. Fra Rhône-Alpes. Jeg smakte den første gang på en messe tilbake i februar og ble meget imponert over smaksbildet. Vi snakker altså om en fast ost, alpeost. En ost jeg aldri hadde hørt om før og som det er ytterst lite tilgjengelig informasjon om på nettet. Da er det jo bare gå til kilden.

Grand Cru de la bathie
Smakte den første gang i februar i år.

Hvorfor Grand Cru de la Bathie?

Denne osten kommr fra et område, Rhône-Alpes og kunne slik sett vært hva som helst av AOP-godkjente oster. Men det er den altså ikke. Ingen Beaufort, ingen Abondance, ingen Tomme de Savoie, ingen Comté; den er rett og slett Grand Cru de la Bathie, som ingen har hørt om. En blanding mellom Beaufort og Gruyère. Det kan selvsagt være mange grunner til at den er som den er. Én er nok at AOP-sertifisering også kan oppleves som et åk. Du står ganske mye friere uten og det har nok vært fristende for disse bøndene/ysterne. Blant annet så har den en form som gjør at den ikke kvalifiserer til noen av AOP-ostene. Det kan jo være en tåpelig detalj, men for enkelte er det viktig. Kanskje et litt søkt argument, men du får solgt osten din litt billigere på den måten. Det må de nesten også, fordi den ikke er spesielt kjent, men volumene blir større på den måten. Det er ikke bare bare å være fransk bonde heller, så det er OK med volumer. Men viktigst er nok friheten til å velge både kurase(r) og hvor og hvordan osten skal ystes og modnes. Og det er ikke en ost de tar lett på, min variant var modnet i 30 måneder.

God ost

Det er en god ost, veldig god ost og veldig tydelig fra alpene. Om det er den beste osten jeg har smakt, vet jeg ikke, men den står ikke tilbake for noen på en god dag. Søtmelk og nøtter, men litt skarpere enn for eksempem Beaufort, litt magrere også, så den er ikke så kremete i munnen som Beaufort.

Grand Cru de la bathie
Å få kjøpt hos Gutta på Haugen.

Å drikke til

Her er det bare å drikke lokalt, dvs. Savoie eller Jura. Nicolas Gonin Altesse Isère 2014, for eksempel. Flott vin og den er fra Savoie. Må bestilles.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen