Hvitost fra Valmsnes gård

Hvitost fra Valmsnes gård

Valmsnes gård ligger ved Osensjøen i Åmot kommune i det som nå heter Innlandet fylke. Et ungt par fra Oslo overtok gården i 2013 og har utviklet den opp med allsidig virksomhet inkludert ysting. Bortsett fra at de lager et fantastisk godt smør som jeg handler via Rekoringen St. Hanshaugen så er det altså osten som er mitt anliggende.

Pultost er hovedproduktet

Pultost er jo ikke akkurat det jeg beskjeftiger meg med mest, men har smakt den ved et par anledninger og den faller i smak, selv hos en som ikke er en dreven pultostspiser. Nei, de passer ikke på at den jeg får er den mildeste de har. Har til og med brukt den på en smaking under Smaksfestivalen på Elverum i forfjor. Nå er det pultost som er viktigste osten og det betyr at lokalbefolkningen liker den.

Hvitost fra Valmsnes gård
Hvitost fra Valmsnes gård

Hvitost fra Valmsnes gård

Ja, den heter det. Jeg synes det er et litt kjedelig navn, men det er ikke opp til meg å bestemme. Vitner om at det ikke er hovedproduktet, og det stemmer, ikke foreløpig i hvert fall. En ost med vasket skorpe, ganske ung, ystet 26. august i fjor. Halvfast med fin gulfarge, små hull. Markant, men fin duft. Mild smak av melk, veldig fruktig, snev av fjøs (positivt), behagelig og likandes med potensiale til å utvikle mer pondus. Skulle likt å smake den når den er blitt et år eller så.

Flott med nye som kommer til

Jeg er slik skrudd sammen at jeg følger enkelte ysterier nærmere enn andre, også noen helt nye slik som Valmsnes gård. Fint at noen setter i gang og satser. Selv om det er en trend at folk gjerne vil ha autentisk mat, håndverksprodukter og gjerne handle rett fra bonden, så skal vi huske på at det er et stort marked der ute som ikke gjør nettopp det. Det er ikke bare å starte opp og tro at nå er fremtiden sikret. Det krever kunnskap, dedikasjon og hard arbeid også. Og litt flaks. Vel det er ikke noe som heter flasks; amerikaneren Earl Nightingale har definert det som «når forberedelse møter mulighet«. Er man forberedt, ser man muligheter når de kommer og kan ta dem. De uforberedte ser ikke disse mulighetene og opplever at de som er forberedt og derfor ser mulighetene og tar dem, ja de har flaks. Flaks er hardt arbeid det. Jeg har troen på Valmsnes gård, de jobber hardt og har kommet langt på forholdsvis kort tid.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen