Hvit Stilton

Kom over en Hvit Stilton og måtte selvsagt ha den med siden det var noe jeg aldri hadde smakt. En ganske snodig greie i grunnen.
IMG_4215.JPG
Men altså, som sin blå broder så er den omfattet av den samme PDO som Blue Stilton og kan bare tilvirkes i Derbyshire, Nottinghamshire og Leicestershire av lokal melk som må pasteuriseres før ysting som det så vakkert heter i PDO-kriteriene. Det er syv meierier som kan tilvirke hvit Stilton. Det er ett mer enn som kan tilvirke den blå varianten. Osyen må være sylinderformet og aldri presset. Det gjør at den får en litt luftig og smuldrete konsistens med en litt kremete følelse i munnen.

Hva er spesielt med Hvit Stilton?

Hvit Stilton er ikke en ost som skal lagres i nevneverdig grad. Maks en måned, men spis den gjerne yngre enn det om du absolutt må forsøke.

Da jeg smakte den lurte jeg litt på hva som er så spesielt med denne osten. Det er jo en Stilton som ikke får tilført blåmugg, og da har det lett for å bli ikke noe av noe. Og den mangler litt personlighet.
Skal jeg bruke, så er det vel til ostetoast. Jeg har jo for så vidt gode minner fra ostetoast i mine studiedager. Britisk toastloff er nå ellers en særegenhet. Nok om det.

Ganske typisk at denne osten blir brukt som ingrediens sammen med søte tilsetninger. Aprikos, mango og ingefær er vel de mest vanlige. En måte å få litt smak inn i osten tydeligvis.

Tja..

Som du kanskje forstår sliter jeg litt med å mobilisere den helt store entusiasmen for denne osten, den er på sett og vis bare utgangspunktet for noe annet. Da går jeg for det andre og da blir det osten vi kjenner som Stilton. Må gjerne ha søtt tilbehør til ost, men ikke inni. Ellers takk.

Anvendelse

På ostetoast, smeltet med andre ord, med en god kopp te.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen