Ost fra California

California er en av de eldste ostestatene i USA. Nå skal jeg ikke si at ikke Winsconsin er både eldre og større, ostemessig. Det er den sikkert. Men i California startet, som så ofte, bølgen av gårds- og håndverksysterier. Det var faktisk alle, nei ikke alle, men noen av hippiene som trengte å gjøre noe annet da Flower-Power gikk mot slutten. Så hvorfor ikke gjøre noe skikkelig rampete? Yste, småskala og gjerne upasteurisert.

Nå er det ikke lov å selge upasteurisert ost som er yngre enn 60 dager i USA, og ingen må bli forundret om de løfter den grensen noe. Men det er en god del ost som modnes mer enn 60 dager, så det er flere som tilvirker upasteurisert ost. Det er rett nok forskjell på statene, og noen bønder har opplevd at bevepnet politi i store horder, som var det et skikkelig terrorangrep, har stormet gården for å helle ut all melk. Gud bedre. Hvor forbrytersk kan det gå an å bli.

Men ikke i California. Denne innovative staten med impulser fra både øst og vest. Og sett fra California er vårt øst vest og vest øst. Slik er det bare.

Skal du på tur i California, mange drar på vintur, så er verd å legge ruten litt vestover, det vil si ut mot kysten. Marin County er osteområdet. Det er jo slik sett i Sonoma, så litt vin er det jo saktens der også, selv om Napa valley er mer sexy og ligger litt lenger øst. Men ikke mer enn en godt steinkast unna. Mange gode opplevelser på et forholdsvis lite område. Som smaken; konsentrert.

Er det noe californierne er flinke til, så er det å invitere til samvære over et godt måltid. Vinmakerne gjør det hele tiden, en god del av ysteriene gjør det samme. Det kan være tema eller sesong. Av og til kombinert med kurs.

Så kan jo du si at; ja det er lett for dem. California er verdens åttende største økonomi. Både ysterier og vingårder ligger konsentrert, California er USAs mest folkerike stat og San Francisco med omkringliggende områder, som kun ligger en kort biltur unna, har rundt åtte og halv millioner innbyggere. Da kan de saktens gjøre slikt og til og med få fylt opp. De kan til og med gjøre det med stil.

Så jeg forstår at det ikke er like lett i dette grisgrente landet vårt, men det jeg vil fram til er at amerikanske osteprodusenter er ganske flinke til å promotere sine produkter, få folk inn på gården. Gjøre det hele til en opplevelse.

Jeg abonnerer på en del nyhetsbrev og skulle innimellom ønske jeg bodde i San Francisco eller deromkring.

Og ost, ja de har masse ost i alle stiler og varianter. Og Jack, Monterey Jack ble oppfunnet i California. Tenk det.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen