Hogganvikost

Hogganvikost må jeg innrømme at jeg aldri hadde hørt om før. Den kommer fra Rogaland, er halvfast og upasteurisert. Det skulle bare mangle når filosofien er grunnet på dette: Hogganvik Landsby er et bo- og arbeidsfellesskap for voksne som trenger spesiell omsorg, medarbeidere og deres familier. Landsbyen ligger i Vindafjord kommune i Rogaland, 6 mil øst for Haugesund. I landsbyfellesskapet er det for tiden ca 45 mennesker, hvorav 35 bor på stedet.
Hogganvik Landsby er en del av den internasjonale Camphill-bevegelsen og Camphill Landsbystiftelsen Norge. Landsbyideen, som ligger til grunn for alt det som gjøres i Hogganvik Landsby, baserer seg på Rudolf Steiners antroposofi og Karl Königs grunnleggelse av Camphill-bevegelsen.
(Hogganvik landsbys hjemmesider).

Dette er jo flott for en som i hvert fall har valgt å ha ett barn, ungdom må jeg vel si, på Steinerskolen. Han har denne uken til alt overmål landbruksuke. På gård i Vestfold, økologisk og biodynamisk drevet. Megakult.

Hogganvikost
Oster fra Hogganvik

Hogganvikost – ny for meg

Men altså, denne osten ble jeg klar over gjennom en av mine trofaste følgere. Slike er berikende å ha.
Så vidt jeg vet ikke å få tak her på Østlandet, så da var det bare å ta kontakt. Jeg ville helst ha den nøytrale, det vil si den som ikke har tilsettinger av noe slag. De overtalte meg imidlertid å prøve noen flere varianter. Det sa jeg noe tvilende ja til.

Fire oster i posten

Dermed kom det fire oster i posten: Hogganvikost Naturell, med tomatmiks, med peppermiks og med hvitløk. Hm! Mest skeptisk var jeg til hvitløksosten må jeg innrømme. Men det skal de nå ha, den er veldig avdempet, hvitløkssmaken altså. Selv om dette er en ost jeg ikke normalt ville kjøpt, så finnes det tydeligvis et marked.

Den som er smaksatt med grovmalt peppermiks har naturlig nok en skarp tone. Kan minne litt om nøkkelost, om enn ikke i smaken. Pepperen sitter godt i ganen en god stund. Pikant er vel ordet da.

Hogganvik tomatmix, synes jeg blir litt blass. Jeg får ikke fram noen tomattoner, så da blir det mer på det visuelle planet.

Naturell!!

Hogganvik naturell er fin allround hvitost, god mild smak selv om jeg synes det er et snev av fjøs der. I min gane er det postivt. Første biten ga et lite bitt av skarphet, men det fant jeg ikke igjen senere. Jeg vil tro de fleste bruker den på brødskiva og da har de i hvert fall en flott ost. Min ost var ystet 30. oktober, på min kones bursdag 🙂 så den er ganske fersk. Kanskje hadde en ekstra måned eller så, gitt noe mer fylde.

Jeg ser på hjemmesiden deres at de har noen andre varianter også, inklusiv karve.

Med mindre du bor i området må du nesten ta kontakt med dem for å få handlet Hogganvikost. De legger ved faktura, det gjorde de i hvert fall til meg, og frakten var ikke avskrekkende.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen