Gouda boerenkaas og juleøl

Det hender jeg tenker på at når jeg kommer hjem skal det bli sykt godt med et glass vin eller noe, men straks jeg er hjemme så er det så mye annet at jeg har helt glemt det. Jeg gikk Natteravn denne helgen. Stille og rolig så ingen dramatikk. Mens jeg gikk der og så på alle feststemte folk på byen tidlig i julebordssesongen tenkte jeg at det skal bli godt med en juleøl når jeg kommer hjem. Årets første.

Gouda boerenkaas og juleøl til å sove på?

Klokken var over ett før jeg kom hjem, så det var sent nok og ikke normalt en tid på døgnet jeg setter meg ned for å drikke øl. Men denne gangen holdt jeg ord. Imidlertid er det litt kjipt for en ytterst moderat øldrikker å sette seg ned midt på natten for bare å drikke en øl. Juleøl eller ei. Jeg måtte ha noe til. Og for meg er det da selvsagt den naturligste ting av verden å ta meg en ostebit. Gouda boerenkaas. Gardsost altså. Det er dessverre ikke så mange av dem igjen i Nederland, eller Holland som det gjerne heter på ostespråket.

Gouda boerenkaas og juleøl
Gouda boerenkaas og juleøl – en flott kombinasjon.

Vokset skorpe

Nederland er en stor osteprodusent, og i forhold til folketallet sikkert verdens største. Og en enorm eksportør. Skikken med å vokse osten henger igjen fra fordums tider da de brukte ost som proviant om bord på en ganske så omfattende både handels- og krigsflåte. Måtte jo holde litt.

Industri til tross, idealistene er der!

Dessverre har Nederland gått industrialiseringsveien. Nesten så at all Edamer for eksempel, blir produsert på ett meieri.

Men det finnes idealister der som alle andre steder, og i hvert fall et par gårder, og kanskje flere, lager fortreffelig boerenkaas. En av disses oster lå i mitt kjøleskap og var et ganske så naturlig følge til denne juleølen.

Smaken

Det er ikke alltid jeg er i modus til å analysere verken smaker eller kombinasjoner. Dette var en slik stund. Men det er nå noe med at ting bare smelter sammen i et hele. Ikke noe som i en slags barnslig konkurranse vil ha oppmerksomheten; Se på meg, se på meg!, men velger å gå sammen hånd i hånd i nyforelsket harmoni. Det var det som skjedde. Sødme i osten og sødme i ølen. Godt var det. Anbefales.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen