Galette de Beaujolais – igjen

Det gikk ikke så bra forrige gang. Jeg ble litt skeptisk da den ankom og så at den var mer eller mindre overgrodd av mugg. Ikke nødvendigvis noe «farlig» det, men da jeg satte meg ned for å nyte den, så tenkte jeg at om alt er som det skal være her, så er de lettere på hånden med vinmakingen i Beaujolais enn med ystingen. Det er sjelden vin herifra gir deg bakoversveis, men det gjorde altså osten.

Galette de Beaujolais
Galette du Beaujolais

Jeg tok kontakt med «affineuren», som meldte tilbake at her var det sendt ost fra et sperret parti. Ost er biologi og selv om vi mennesker prøver å ta kontrollen så godt vi kan, så er det ikke alltid det går. Som i dette tilfellet.

Galette de Beaujolais på plass – igjen

Denne uken var nye oster på plass, tilløp til skjeggvekst var der fremdeles, og det var derfor med en viss spenning jeg åpnet osten for en prøvesmak. Slik er det med oss OsteEvangelister, vi nærmer oss en ost i spenning. Og her fremsto Galette de Beaujolais i en helt annen drakt. Viner fra Beaujolais kan jo være fra de enkleste til de mer sammensatte og varige. Slik er det med chèvre også, og der hvor vinen fra Beaujolais ofte fremstår som en lettvekter, ikke nødvendigvis noe galt i det, fremstår denne osten som en tungvekter i positiv forstand. Den har fylde og kraft, er i god balanse og gir en markant, men god munnfull chèvre. Dette var noe annet. Ganske fast i konsistensen, men bare for å klargjøre det, det er en kremete geitost. Konsistensen på chèvre kan jo variere litt, fra de helt myke og til dels litt rennende til forholdsvis tørre og smuldrete. Sistnevnte er jeg ikke så glad i. Mange av av de som finnes i dagligvarebutikken, skjært av store kubber, er slik. (Har vært der en gang jeg også.) Egner seg for så vidt på grillen eller smuldret i en salat, men det er også det, hvis du synes pasteurisert industriost er OK til det formålet.

I Norge?

Nå er ikke denne osten tilgjengelig i Norge så vidt jeg vet, men du kan jo spørre etter Galette de Beaujolais i din lokale ostebutikk; den kan den bestilles. Det vet jeg, fordi det er det jeg har gjort.

Å drikke til

Til ost fra Beaujolais passer det med vin fra Beaujolais. Den bør være hvit, men jeg ser at den jeg har smakt og tenkte ville passe bra, Chateau de Pizay, er utgått. Da hadde jeg heller beveget meg litt nordover til Mâcon for å finne passende følge.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen