Fattoria Ma’ Falda

Trenger du å roe ned, ta det litt med ro i skyggen av et vidtfavnende og røslig tre, med et glass kjølig lokal hvitvin og noe tilsvarende lokalt og godt å bite i? Nyte stillheten, kun brutt av litt sauemekring, et og annet fornøyd grisegrynt og noen nysgjerrige geiter som vil hilse på? Kunne hvile øynene på grønn og frodig, til dels uberørt natur? Da skal du kanskje unne deg noen dager på Fattoria Ma’ Falda.

Fattoria mafalda
Fattoria Ma’ Falda, Umbria. Foto: Fattoria Ma’ Falda

En e-post fra Italia

Det tikket inn en e-post for en god stund siden. Fra en liten bondegård i Umbria, Italia. De syntes det var så fascinerende med en nordmann som var så nerdete opptatt av ost. Nå skal det sies at hun som skrev heter Anne Line, er norsk og driver gården sammen med sin søster. På bondebygda altså, i Umbria, Italias grønne hjerte, midt mellom de to små byene Orvieto og Todi i de vernede landskapene Peglia-fjellet og elveparken Tiber, midt i hele Europas kulturelle vugge, med etruskisk, romersk og middelaldersk kultur som bakteppe.

Som en fugl fønix

Her har de bygget opp en fantastisk, levende gård med husdyr og aktiviteter. Ganske forskjellig fra den forlatte og nedslitte gården de kom over i 2006, – og kjøpte. Det har vært mye slit og det har vært prøving og feiling. Men det har bokstavelig talt båret frukter. Det er geiter og sauer og griser, påfugl og høner, og sikkert mye mer. Men midt opp i dette ligger det et gårdsysteri. Selvsagt ligger det et gårdsysteri der, hvor de yster av rå melk etter til dels fransk tradisjon. Da blir selvsagt OsteEvangelisten interessert. Ti forskjellige oster, de fleste myke, men også en fast ost, en rødkitt og en blåmuggost, og ja; Ricotta også. Og ostene kan du smake med et glass vin til og du kan handle med deg hjem om du liker det du smaker, og det vedder jeg på at du gjør. Men skal du ha en smak så må du dra dit. Slik er det.

Nyt livet du

Om du bare vil nyte livet, så er det flott. Bruke gården som utgangspunkt for turer til både Siena og Firenze, Perugia og Spoleto for ikke å snakke om å rusle rundt i Assisi. Ikke verre enn at du kan ta en

Fattoria Ma' Falda
Sakte lunch under et skyggefullt tre. Foto: Mona Vaagan
tur til Roma også. Så ganske sentralt, om ikke for det meste, så i hvert fall for veldig mye.

Ferie kan også være å lære noe nytt

På gården kan du lære dyrene å kjenne, gå på keramikkurs og sikkert få litt inside når det gjelder ysting også. Og alt dette i vakre omgivelser litt unna Toscanas turistifiserte travelhet, med vertene rundt deg som til og med snakker norsk. Det er til å sette pris på, om du som jeg ikke behersker italiensk; ut over noen tall, de opplagte høflighetsfrasene og «due etti» hos slakteren. Jeg har lært meg at med to hekto kommer jeg langt.

Fattoria mafalda
Noen av sauene på Fattoria Ma’ Falda. Foto: Fattoria Ma’ Falda

Så trenger du å roe ned for noen uker eller dager, våkne opp tidlig til fuglekvitter og fylle lungene med Umbrias friske luft, kjenne duften av nybakt brød og ellers falle inn i landlivets bedagelige rytme, ja da kanskje du skulle sjekke ut Fattoria Ma’ Falda.

Hvordan kommer du deg så til Fattoria Ma’ Falda?

Den aller enkleste måten å komme seg til Fattoria Ma’ Falda er å fly til Roma og ta leiebil derifra. Et par timer å kjøre, så er du fremme. Er du av den mer eksotiske sorten, så kan du fly til flyplassen i Perugia. Da sparer du godt og vel en time i bil, men taper det glatt og mer til ved å måtte fly via London, Brussel eller Barcelona. Men bor du i en av disse byene, så er det selvsagt et alternativ. Det er langt å kjøre fra Norge, men du får selvsagt med deg veldig mye mer godsaker hjem.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen