Brillat-Savarin

Når jeg blir litt ostelei, for det hender at jeg blir det. Når det er blitt for mange intense smaker som utfordrer både nese, gane og drøvel, ja da trenger jeg litt comfort cheese. Ikke noe utfordrende, men ganske kaloririkt uten at jeg bryr meg nevneverdig med det. Da tyr jeg til litt Brillat-Savarin. Nå er det er en pasteurisert ost, så den skal jeg ikke skrive så mye om, men den er oppkalt etter en mann som har satt et skikkelig fotavtrykk i fransk gastronomi; nemlig Jean-Anthèlme Brillat-Savarin.

Fra fjellene

Født 1. april 1755 i Belley i området mellom Savoie og Jura. Du som er litt mer enn normalt opptatt av mat vet at dette er et fantastisk område for ost spesielt og mat generelt, gjerne litt rustikk, som seg hør og bør i fjellheimen. Så der fikk han nok med seg en god dose gastronomiballast. Men det var ikke det som ble hans løpebane. Han utdannet seg til jurist i henhold til familiens tradisjoner og virket som det, samt politiker. Men han var innom både kjemi og medisin på veien. Det var imidlertid innen jussens område han virket. Han hadde definitivt sansen for det gode liv og nøt til fulle selskapslivet og god mat. Ja, kanskje ble det mer selskapsliv enn både jus og politikk.

To live or not to live

Han ble etter hvert en varm forsvarer for dødsstraff. Det var både rett og rimelig om man hadde gjort noe galt. Hvor galt det måtte være vites imidlertid ikke. Et standpunkt som skulle innhente ham og senere bringe ham i landflyktighet. Tar du tydelig standpunkt får du både venner og uvenner, slik sett er det lite som skiller datiden fra nåtiden. Så han rømte landet og dro til henholdsvis Sveits som ikke var lange turen, men etterhvert også til USA, med noen stopp på veien. Men ting roet seg i hjemlandet og i 1797 kom han tilbake til Frankrike og jobbet som dommer resten av sitt liv, og nøt livet.
Om det var kombinasjonen av hans kjemiutdannelse og evne til livets nytelser som førte til boken Physiologi du Gôut (Smakens fysiologi) sier ikke historien noe om. Men det var kanskje ikke en dommer verdig og skrive bok om smak, så den ble gitt ut anonymt to måneder før han døde. Den er i ettertid blitt en sentralt bokverk innen gastronomien.

Hva er som å få en ost oppkalt etter seg?

Det har etter hvert ført til en ost til hans ære. Imidlertid skjedde ikke det før godt 100 år etter hans død; nemlig i 1930. Og ikke var det en ny ost heller. Det var i henhold til markedsføringsprinsippet «same shit new wrapping». Det var en allerede eksisterende ost, cream cheese type faktisk, såkalt bondons, fra Normandie som sårt trengte en boost. Brillat-Savarin er en triple cream ost; det er derfor jeg kaller den en comfort cheese. Det som i utgangspunktet var en ost fra Normandie, blir nå sogar tilvirket både i Brie-land og i det nordlige Burgund.

Brillat-Savarin: Siterte sitater

Jean-Anthèlme Brillat-Savarin er kjent for noen sitater, blant annet: si meg hva du spiser og jeg skal si deg hvem du er. Et annet og vesentlig nærmere denne bloggens sjel er: en dessert uten ost er som en skjønnhhet med bare ett øye. Det var vel ment å beskrive noe ufullstendig det da og comme il fait i henhold til den tidens tidskoloritt. I Frankrike er det den dag i dag bortimot utenkelig å spise dessert uten først å ha spist ost. Uten at noen dermed trekker en sammenligning til nåtidens skjønnhetsideal.

RIP

Jean-Anthèlme Brillat-Savarin døde 2. februar 1826.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen