Formaggio Valli del Bitto, del II

Til Majorstuen

Igjen. For endelig er den kommet i hus,Formaggio Valli del Bitto. Fikk beskjed fra Fromagerie at de hadde den inne, det er nok to uker siden tenker jeg, og vel det siden jeg skrev om Bitto sist. Men så skal jo anledningen by seg, jeg skal ha tid midt opp i alle mulig andre slags aktiviteter. Det er på ingen måte langt her fra og til Majorstuen, så det er ikke det.

Så tenker jeg at det nå ikke er slik at det står kø utenfor butikken for denne osten, selv om det burde de. Vi som liker ost. Står folk i kø halve natten for noen skarve flasker vin, så burde de stå i ostekø også, tenker jeg. Fint for meg i dag at så ikke er tilfellet. The early bird gets the worm, the second mouse gets the cheese sier amerikanerne. Ligger vel litt til meg å være the second mouse. Og lever godt med det.

Mer der den kommer fra

Men jeg har altså fått handlet meg et stykke. Det er mer igjen, det er snart helgen så bare løp og kjøp.

Bitto, fast ost fra Lombardia.
Bitto, fast ost fra Lombardia.
Ikke noen billig ost med sine 580 kroner per kilo, men ikke så mye dyrere enn en del norske oster, og har ligget og reist lenger. Nå skal alt helst være kortreist, men ost fra Europa får vi tåle. Greit å være fornuftig, men livet skal ha gleder også, ikke glem det. Ost er slik glede som forlenger livet. Både fordi er er sunt, noe mange ikke tror, samt at det gir matglede, det er ikke minst viktig.

Hvor var det igjen?

Men tilbake til Bitto. Litt øst for Como-sjøen og du er i distriktet. Ikke bare er det vakkert der, men de lager altså fortreffelig ost. God vin lager italienerne også så her er det absolutt gode muligheter for livsbejaende kombinasjoner. Gjerne med litt godt brød til også. Det er jo en slik type ost, alpeost med den forskjellen at denne har litt geitemelk innblandet. Fast i formen. Ganske kompakt og fin tyggemotstand, men ikke gummiaktig i konsistensen som enkelte faste oster kan være.

Bitto med hvite krystaller
Bitto med hvite myke krystaller
Veldig mild og fin. Men sitter behagelig lenge i munnen. Kumelk og upasteurisert selvsagt.

Så da har du bruksområdet. Trenger ikke mer enn det. Aftenen er fullkommen.

Å drikke til

Ja, denne tåler både hvitt og rødt. Jeg vil nok foretrekke hvitt, i hvert fall nå sommers dag. Skal du drikke noen lunde lokalt hvorfor ikke prøve en Alois Lageder Chardonnay 2011? Den er rund og balansert, ikke for heftig, det passer denne osten bra.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen