For en fantastisk tid på året for blåmuggost

blå ost

«It’s the most wonderful time of the year.» opptakten til jul, aka advent, fylt med forventning – og stress, og planlegging og mye annet som å kjøpe julegaver og blåmuggost så klart. Blåmuggost og også Edamer for noen av oss. Hva er din favoritt? Jeg antar at du sang de første ordene ovenfor? Der jeg sitter har vi hatt en periode med veldig kaldt vær, deretter litt snø som nå er omtrent 25 cm dyp. Veldig julete. Vel, denne helgen får vi det tradisjonelle mildværet, så all snøen vil forsvinne. Typisk før jul.

Blåmuggost til jul?

Så hvorfor er blåmuggosten og spesielt Blue Stilton så populær til jul? Jeg tror generelt sett det har noe å gjøre med årstiden, det er vinter på den nordlige halvkule, vi trenger noe robust med fett og salt og mye smak for å beskytte oss mot det kalde været, vinterstormene og den dype snøen! Vel kanskje ikke så dramatisk som det, men nå er det en ganske kjølig og mørk tid på året. Selvfølgelig øker det gleden eller komforten hvis du liker at denne typen ost passer godt sammen med søte viner. Sukker – kalorier gir også en slags beskyttelse og komfort. Når det kommer til Blue Stilton er det en annen grunn også, i det minste er det slik historien går. Den andre veksten – gress som er – er spesielt frodig og saftig. God fooder for kyrne som lager ekstra god melk. Gitt tiden på året for andreveksten, tiden for å lage og modne Blue Stilton; klar for markedet i tide til jul. På grunn av kvaliteten på gresset og følgelig melken var denne Blue Stilton ekstra god. Hvordan den spesielle sammenkoblingen med Port ble til, vet jeg ikke. Portvin er imidlertid en sterk, søt og varmende vin også spesielt god gjennom vinteren. Osten er fet og salt, vinen er søt og har et høyt alkoholinnhold som fungerer godt sammen med fettet og saltet i osten. En juletradisjon ble kanskje født?

Det er White Stilton og det er Blue Stilton. Totalt 7 meierier har lov til å lage Stilton, kun 6 av dem kan lage Blue Stilton. Enhver Stilton kan bare lages av kumelk i grevskapene Nottinghamshire, Derbyshire eller Leicestershire. Navnet kommer fra byen Stilton i Cambridgeshire hvor osten først dukket opp, men i en helt annen stil. Begge typene har PDO og må lages med pasteurisert melk (dessverre).

Noe annet, egentlig

Selvfølgelig, hva enn du har lyst på. Jeg vil gjerne ha en ost i Edamer-stil. En Brie, veldig godt med brød til julebrunsjene dine. Noen få faste oster som Beaufort, skikkelig Cheddar eller, om du får tak i det, Salers Tradition. Og hva med en kjøttfull Munster. Vel, du har dem alle, eller du bør velge noen etter din smak. Men som sagt, julens hovedmat er blåmuggost. Du kan også velge en lokal. Jeg vil. I tillegg til Stilton og et stykke Stichelton vil jeg ha lokale blåmuggoster: Fønix fra Stavanger ysteri på sørvestkysten av Norge og Råblå fra Grindal ysteri i Midt-Norge. To håndlagde oster, veldig godt laget av håndverksostemakere. Begge laget av økologisk, rå kumelk.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen