Litt historie
Emmentaler Suisse for å være nøyaktig, lagret seks måneder mot Jarlsberg lagret i ni måneder. Nå er det slik at man ikke ønsker å definere Jarlsberg som en Emmentalertype, men sveitsisk Emmentaler er nå forbildet uansett. Forløperen til Jarlsberg het imidlertid Sveitserost, men disse ysteriene i Vestfold fikk så store problemer med kvaliteten at de ikke fikk kalle osten Sveitserost. Dermed ble navnet Jarlsberg, men kvaliteten var nå så som så hele tiden og rundt starten av første verdenskrig ble det siste Jarlsberysteriet lagt ned. Det kunne selvsagt vært «end of story», men osten gjenoppsto på slutten av femtitallet i den formen vi kjenner den nå. Vel den har sikkert utviklet seg litt siden den gang uten at det er noe negativt i det. (Anders Oterholm: Norsk ost)
Emmentaler er en vesentlig eldre ost enn Jarlsberg og dens forløpere, forskjellige variansjoner over navnet Sveitserost. 1293 er et år det finnes referanse til i Emmentalersosten historie.
Karakteristika
I utgangspunktet to veldig like oster, men det er utenpå. Emmentaler Suisse er upasteurisert og Jarlsberg er pasteurisert. Kumelk begge to. Kyrne som melker til Emmentaler Suisse fores kun på friskt gress og høy, det tror jeg ikke gjelder for kyrne som melker til Jarlsberg.
Emmentaler er i utgangspunktet ikke et beskyttet navn, men Emmentaler Suisse eller Emmentaler Switzerland er det. Emmentaler Suisse ystes på et par hundre landsbyysterier rundt dalen Emme i Sveits og har opprinnelsesbeskyttelse. Jarlsberg produseres både i Romsdal og på Jæren så den har slik sett ikke noen geografisk opprinnelse i dag. Den produseres dessuten på lisens i Irland og Ohio også om jeg ikke tar feil. Men et vellykket norsk varemerke er det.
Emmentaler vs Jarlsberg
Hvordan er disse to ostene da? Fargemessig er Jarlsberg litt lysere enn Emmentaler Suisse som har mer grågult i seg. Litt mer hull også i min Jarlsberg, men jeg sitter ikke på to hele hjul så det kan være litt tilfeldig. Begge er faste i konsistensen, skjærbare med ostehøvel og smelter godt.
Jarlsberg har en rund og fin søtlig smak, men ganske kort. Emmentaler har også noe av den søtlige smaken som Jarlsberosten har, men også innslag av nøtt som alpeoster gjerne har (og som blir mer markant ved lengre lagring) og sitter mye lenger i munnen. Konsistensmessig er Emmentaler Suisse fuktigere og mer kompakt enn Jarlsberg.
Mitt valg
Personlig foretrekker jeg Emmentaler av de to. Med seks måneders lagring er det jo et veldig mildt eksemplar av arten, men den er fuktigere og sitter lenger i munnen. Det liker jeg.
Å drikke til
Jeg foretrekker hvitvin, gjerne Chardonnay fra Burgund eller Jura. Til rødvin synes jeg osten fremstår som mer metallisk enn godt er.