Coulommiers – Briens Mor

Ja det sies det, at all Brie stammer fra Coulommiers. Det hender jo at avkommet blir mer berømt enn opphavet. Så også her. Alle vet om Brie, men det er kanskje ikke så mange som kjenner til Coulommiers. Det var der det startet. Og det er lenge siden, faktisk.

Ligner Camembert

Rent visuelt ligner Coulommiers mer på en Camembert enn en Brie. Men den blir gjerne definert til Brie-familien, men er i grunnen ikke det. Den er mye mindre i diameter og tykkere enn klassisk Brie. Derav sammenligningen med Camembert.

Coulommiers - alle Brie-osters mor.
Coulommiers – alle Brie-osters mor.

Dette er ikke en ost som har noen form for opprinnelsesbeskyttelse. Enda i hvert fall. Det jobbes med saken. Derfor er det fritt frem om melken pasteuriseres, eller om osten ystes på rå melk. Da er det slik at de små gårdsysteriene, samt håndverksysteriene som gjerne kjøper melk fra nabobønder i tillegg til eventuell egen melk, tilvirker en upasteurisert variant. Mens industrien pasteuriserer. Kortere modning og eksportmuligheter til USA lokker selvsagt.

Modning

Pasteuriserte varianter modnes i fire uker, mens de upasteuriserte variantene trenger åtte uker. I utgangspunktet kommer altså osten fra byen Coulommiers som ligger rett øst for Paris. Siden den ikke har noen beskyttelse blir osten tilvirket andre steder også. Det er nok mest pasteurisert Coulommiers på markedet, men prøv å få tak i en som ikke er det. Helt annen smak. Det sies at franskmennene foretrekker denne osten med en litt fast, lys og syrlig kjerne. Altså en god del ferskere enn mitt eksemplar. Min Coulommiers er moden og smaker foretreffelig.

Den upasteuriserte varianten har oransjrøde spetter i skorpen, typisk for denne type ost etter noe tids lagring. Kraftig smak typisk for upasteuriserte hvitmuggoster. Det er mulig å få assosiasjoner henimot fjøs. Kanskje noe mer nøttete i smaken enn (ekte) Brie. Coulommiers med en bit god pære, fantastisk opplevelse.

Å drikke til

Her kan det passe med rødvin, gjerne Bordeaux, men også en god Rhône gjerne fra nord. Burgund også, for all del. Ikke for mye tanniner og eik. Skal det være hvitt så anbefaler jeg en vin me litt sødme gjerne av Chenin blanc, men også en Sec Champagne. Osten kommer jo nesten fra Champagne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen