Solbærsyltetøy

Dette er et av min barndoms syltetøy, Solbærsyltetøy. Vi hadde opptil flere busker i hagen, bugnende med sorte bær som jeg ikke syntes smakte spesielt godt naturell. Modne stikkelsbær derimot. Hjemmelaget sølbærsyltetøy var veldig vanlig på den tiden. Tror de færreste kjøpte syltetøy i butiken i det hele tatt.

Og så til ost da. Vanligvis er det litt mer internasjonale syltetøy og marmelader som gjelder til ost. Fiken og kirsebær for eksempel. Kvede også. Men vi trenger ikke gå så langt for å finne passende garnityr. Enten osten er norsk eller utenlandsk. Det kommer mer an på typen. Og din fantasi.

Solbærsyltetøy?

Annerledes i dag. Solbærsyltetøy finnes knapt i en ordinær butikk. Synd. Gleden var derfor stor da jeg fant et glass hos Baker Hansen. Syltet i Sørkedalen. Det er her i Oslo, for dere der ute. Lokalt altså. Har nemlig vært på jakt etter det en stund. Ikke så intens jakt, men har nå sett. har rett nok ikke vært verken på Bondens marked eller i Mathallen. Skal passe også, og noen krise har det jo ikke vært.

Solbærsyltetøy
Solbærsyltetøy

Men når jeg nå først har fått det i hus, så har jeg testet med ganske så vellykket resultat mot noe så forskjellig som både Sterke Nils’n og Coulommier og Munster. Og det funker, det funker veldig bra. Gjerne kombinert med en pære også. Da skal jo osten ha litt kraft for å bryte gjennom. Akkurat det har alle de nevnte. Trenger ikke mer jeg. På kjøkkenbenken.

Utfordre en klassiker?

Smakte Ossau-Iraty med kirsebærsyltetøy her for litt siden. Det er en klassiker. I hvert fall i Pyrinéne hvor osten kommer fra. Skulle ikke forundre meg om solbærsyltetøyet ville gjort det like bra. Da må jeg anskaffe meg en ost, så vi får se.

Spørsmålet er om jeg bør anskaffe meg en solbærbusk til hagen når våren kommer. Hva tror du om det? Syltetøyoppskrift finnes vel, om ikke annet kan jeg spørre min mor. Mødre har gjerne kontroll på slikt (også).

Så er du glad i god ost med smak, så er det på sin plass å ha et glass solbærsyltetøy i kjøleskapet.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen