Stilton og utfordreren

Siden vi er inne på blåmuggoster. Hva er vel mer naturlig enn å ta turen innom midtre England. Der finner vi nemlig Stilton. Osten altså. Vel byen også. Men bortsett fra navnet har de ikke noe med hverandre å gjøre. Lenger.

Fakta

La vi ta litt facts. Stilton kan tilvirkes i Derbyshire, Nottinghamshire og Leicestershire. Byen Stilton derimot ligger i Cambridgeshire. Grenser ikke engang mot noen av de forgjettede grevskapene som har lov å tilvirke Stilton.

Tilfellet Stilton – landsbyen

Surt mener de i landsbyen Stilton. For i henhold til historien var det på Bell Inn, Great North Road, i nettopp Stilton det hele «startet». Rett nok ikke Cambridgeshire da, men Huntindonshire. Det eksisterer ikke lenger. Et område hvor de har godt øl for øvrig. Men, som så ofte med oster og navn; den har ikke navn etter der osten ble tilvirket men der den ble solgt. Det er her the Bell Inn kommer inn. Innehaveren hadde oppdaget denne osten i Leicestershire og fikk eneretten til å selge den. The Bell Inn representerte et digert veikryss. Her stoppet de veifarende, her overnattet de og her var det marked for både ett og hint. Stilton for eksempel.

PDO

Stilton er PDO-beskyttet, så det er ikke en ost man tilvirker hvor som helst. Landsbyen Stilton har ført en lang kamp om å få lov til å tilvirke Stilton der det kommersielle eventyret startet. Og tapt. I forrige uke eller så fikk de beskjed om at søknaden de hadde jobbet med i flere år var avslått. Så slik er det.

Stilton
Stilton

Så lager de nok ost i Stilton også, men det er ikke Stilton.

Osten har aner tilbake til 1700 og den tid. 1722 er første nedtegnelsen. I Leicestershire. Så ligger de som perler på en snor disse tre grevskapene. Og det er nok noe med det.

Welbeck Estate

I ett av dem, Nottinghamshire ligger også Welbeck Estate. Det er en bondegård. Her tilvirkes en utfordrer til Stilton. Nemlig Stichelton. Det er historisk sett en ekte Stilton. Men Stilton er det ikke. Stichelton er nemlig upasteurisert. Stilton av i dag må være av pasteurisert melk. Kumelk i tilfelle du er i tvil. Slik har det imidlertid på ingen måte vært.

Uff da..

Onde tunger vil ha det til at det var en slags hygienelatskap som gjorde at stadig flere meierier gikk over til å pasteurisere melken. De hentet melk fra gårder i et stadig større omegn og kontrollspennet ble stort. På den tid da PDO-reglene ble satt, i 1996, var det ingen som tilvirket Stilton av upasteursiert melk, så det var aldri et alternativ.

Ny tid?

Derfor er det naturlig nok en annen søknad på gang. Fra menneskene bak Welbeck Estate og Stichelton og mange støttespillere. Neal’s Yard er en drivkraft her. De har søkt om regelendring til å inkludere upasteursert melk. Da vil vi få noe så fantastisk som en gårdstilvirket upasteurisert Stilton. Som den engang var.

Vi nærmer oss en klassisk Stilton-tid. Har du mulighet så anbefaler jeg at du prøver utfordreren også. Jeg synes det er ganske markant forskjell på de to, men innrømmer at det er enkelt å si så lenge jeg vet hva som er hva.

Å drikke til

Det er ikke noe å utfordre det. Portvin. Tawny eller en moden Vintage. Er det ikke jul da, så blir det vel aldri jul.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen