Caerphilly – walisisk det!

Jeg har lest om denne osten mange ganger, som oftest når jeg har vært innom britisk ost. Nå er det vel slik at britisk ost som regel en engelsk, det er der det meste av osteproduksjonen foregår. Men Skottland har blant annet sin Isle of Mull, flott ost.

Inspirasjonen

Mange nyere oster, da gjerne engelske har hentet sin insprirasjon fra nettopp Caerphilly. Mange moderne engelske osters mor. Uvisst av hvilken grunn har den gitt inspirasjon til mang en begynnende ostemaker. Og Caerphilly er altså, i hvert fall i utgangspunktet, walisisk. Fra gruveområdene i Sør-Wales. Og her ligger også noe av grunnen til opprinnelsen. Det hevdes at den i sin tid ble utviklet for at gruvearbeiderne skulle få dekket noe av salttapet 10 timers hardt arbeid i gruvene påførte dem. Den ble da også et fast innslag i kostholdet til de walisiske gruvearbeiderne.

Stoppet opp

Tilvirkningen stoppet opp under siste verdenskrig fordi det var mangel på melk og den melken som var måtte gå til ysting cheddar må vite. Det er nok en av grunnene til at osten migrerte over Bristol-kanalen til Avon og Sommerset hvor det fremdeles tilvirkes Caerphilly. Den har endret seg konsistensmessig fra det originale og det har rett og slett med at da krigen var over og ting gikk seg litt mer til så startet cheddarmeieriene å lage Caerphilly også. Da ble den likere cheddar. For i utgangspunktet var dette en litt kremete ost med en fast kjerne. Veldig lys ostemasse med fast og litt muggete skorpe, litt St. Nectaire-skorpe.

Tilbake til utgangspunktet

Det flotte er at det er noen ildsjeler som har startet opp ysting av Caerphilly basert på den opprinnelige resepten. Så nå er det mulig å få farmhouse Caerphilly fra Wales. Det er flott at noen tar tak synes jeg. Og ikke uventet er det Neal’s Yard Dairy som står bak initiativet. Det er også de som står bak Stichelton, altså den opprinnelige Stilton-typen som var upasteurisert.

Navnet

Caerphilly er da en by i Wales. Som så ofte så ble ikke osten tilvirket der, heller i områdene rundt, men solgt på markedet i Caerphilly. Det finnes andre eksempler på det samme.

Men hvorfor dette innlegget om Caerphilly? Jeg har ikke smakt den en gang. Nei, jeg har ikke det, men har kommet over referanser til den ganske mange ganger. Så oppdaget jeg at Fromagerie her i Oslo hadde den. Det glapp i midlertid for meg da jeg var innom før helgen, men oppdaget i dag en liten kommentar på Facebook i en tråd om Etivaz der Fromagerie lurte på om jeg hadde smakt Caerphilly. Det hadde jeg såmenn ikke. Derfor ligger det et lite stykke og venter på meg. Da skal jeg finne ut om den er walisisk eller en engelsk «kopi.» Det lurer jeg på om jeg skal komme tilbake til.

I mellomtiden får du løpe til Fromagerie for å høre om de har mer igjen.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen