Burgunds oster

Den mest kjente osten fra Burgund er nok Epoisse. Upasteurisert kumelksost. Vasket med Marc de Bourgogne, som gir en helt spesiell smak. Modnet minst fire uker. Myk skorpe med hint av oransje som blir mørkere med alderen. Kremaktig med en intens aroma, med en smekker, myk smak som gjør at tungen løper i vann. Dette er en ost som stinker bare den får modnet litt, så vær obs! på det. Passr godt til hvit burgunder, men går også veldig fint til rød.

En vesentlig yngre ost fra Burgund er l’Ami du Chambertin. den ble faktisk laget av en som heter Raymond Gaugry på midten av førtitallet, rett etter krigen med andre ord. Fromagerie Gaugry er i dag kjent for å lage kvalitetsost; både Epoisse og l’Ami du Chambertin.

l’Ami du Chambertin har en morsom historie som er verdt å utforske for de spesielt interesserte. Navnet oppsto som et kallenavn etter at grunnleggeren av ysteriet tok med litt av sin ost rundt på vingårdene i området for ost og vinsmaking. De fant på denne måten ut at osten gikk godt til de lokale vinene som, skal det bemerkes, også er ganske fasjonable. Dermed kom navnet Chambertin-vennen – L’Ami du Chambertin. Det er en Epoisse-type fra akkurat det samme området i Burgund. Dette er en kittmodnet ost som forunderlig nok siden 2008 er blitt laget av pasteurisert melk. Det kan jo selvsagt ha noe med eksport til USA å gjøre. Osten vaskes i Marc de Bourgogne (Marc er franskmennenes svar på Grappa) og det merkes når du spiser den. Denne behandlingen får for øvrig også Epoisse. Mildere enn Epoisse men ellers veldig lik.

Her er vi altså på røde kvalitetsburgundere i all hovedsak. Les posten min fra i går for noen tips.

Soumaintrain er en annen ost fra Burgund. Ligner noe på de to andre, men denne har en tynn mugghinne på utsiden. Den har også en skorpe som er farget med annetto, noe som gir den en flott gulfarge. Mer syrlig på smak denne og kan godt gi assosiasjoner til crème fraiche og kanskje også litt smør når du spiser den. Som de to andre har den sterke dufter så det er ikke for de med alt for fintfølende nese.

Dette er også en ost for de store viner.

Det er nok mange flere, men dette er i hvert fall tre oster som Burgund er både kjent for og stolt av. Jeg planlegger å dra til Burgund i oktober, og gleder meg til vinen og til ostene, og mye annet spiselig også.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen