Brød og ost

Ikke så uvanlig å servere kjeks til ost. Til og med salte kjeks. Smak og behag varierer og det har kommet mange nye og nøytrale kjeksvarianter på markedet i det siste slik at det ikke er nødvendig å servere salte Ritzkjeks eller Salinas.

Brød og ost

Jeg foretrekker kombinasjonen brød og ost. Om det er fint eller grovt er for så vidt ikke så nøye, det kan variere, men det må være ferskt og med sprø skorpe.
En veldig vanlig brød og ost kombinasjon er baguette og ost. Dette erketypiske franske brødet. Under armen på en fransk bonde rett før lunch eller bak på scooteren gjerne flere surret sammen og på tvers.

Baguettens historie

Lett, luftig og florlett dette brødet. Knappe 70 cm langt. Med gylden sprø skorpe, som krakelerer når du trykker lett på det og knaser i munnen når du spiser det. Det er nok ikke tilfeldig hvor mange snitt som skal lages i deigen heller, kjenner jeg dem rett. Av og til med så skarpe skorpekanter at du rasper deg opp i ganen.

Dette typiske franske er ikke så gammelt som vi kanskje kunne tro. Det brødet som er gammelt i Frankrike er rustikk, rundt, mørkt og forholdsvis grovt med tykk skorpe. Først for knappe hundre år siden dukket det vi nå kjenner som baguette opp. Og det ble ingen umiddelbar suksess. Vel, Pariserne var begeistret selvsagt. Det var nytt, luftig og flamboyant. På landsbygden tok det imidlertid lang tid før baguetten ble akseptert.

Men altså i dag finner vi et bakeri og baguetter i hver en krok av Frankrike. Og dette er ferskvare, det kan du som nevnt se hver dag. Det er nesten slik at skal du ha brød både til lunch og middag så er det to turer til bakeren (boulangerie). Når baguetter bakes tilsettes deigen litt av deigen fra dagen før for å starte hevingen.

En av min store matopplevelser i Frankrike var noe så enkelt som en fersk baguette og moden Brie. Har skrevet om det under Cap d’Age. Med et glass lyst øl til, noe sikkert de fleste av dagens ølnerder fnyser foraktelig av. Men godt var det.

Det vi kjenner som Pariserloff har ikke noe med baguette å gjøre, og mye som benevnes baguette har heller noe med den ekte saken å gjøre. Synes jeg. Hvorvidt det som på en plakat i et butikkvindu i Uelands gate her i Oslo kalles bagutter har noen fellestrekk vet jeg ikke. Har aldri stoppet for å smake.

Å drikke til

Drikk hva du vil; men vin, brød og ost er matverdens hellige treenighet.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen