Whisky og ost

I utgangspunktet er jeg mest opptatt av ost og vin, men går ikke av veien for en god whisky når slike dukker opp. Det er imidlertid sjelden jeg drikker whisky til ost, må innrømme det. Likesom Calvados går godt til Camembert, passer ofte whisky og ost. Ikke nødvendigvis bare til skotske eller britiske oster.

Har du en mild og fin malt whisky, Singleton for eksempel, så kan den passe veldig flott til en godt moden Comté, gjerne lagret et par år. Nå lærte jeg på Matcompaniets messe her i uken som var at antall måneder modnet ikke trenger å si så mye. Det er helt avhengig av temperatur og forhold ellers som osten er modnet under. Det betyr ikke noe annet enn at du må prøve deg frem i stedet for å stole blindt på at 36 måneders modning gir mer smak enn for eksempel 24 måneders modning. Det viser bare at alt er relativt. Men en mild single malt whisky til moden Comté er en flott kombinasjon.

Ikke røyk eller tjære

Viktig å merke seg med single malt whisky at det ikke er bra med for mye røyksmak eller tjæresmak når den skal være følge til ost. Som den Sunnmøring jeg er har jeg vokst opp med garn og snurpenot. Spesielt sistnevnte er skikkelig tjærebarket. På Vinfeber i uken som var smakte jeg en single malt whisky som var som å tygge i en snurpenot. Noen liker det, jeg liker det ikke. Og på et nøytralt grunnlag, uavhengig av min personlige smak, tjære og for mye røyk dreper en hver ost.

Cheddar

Har tidligere anbefalt single malt whisky til Isle of Mull (Cheddar). De vil selv nødig kalle osten sin cheddar. De føler den har sin egen identitet. Men flott ost er det og tilgjengelig i Norge, i hvert fall tidvis.

En dråpe vann

Når du drikker single malt whisky til ost, tilsett en dråpe eller to med vann. Det mildner whiskyen akkurat passe. I tillegg til Isle of Mull vil en Parmigiano Reggiano passe flott, til og med spanske Mahón. Langt fra Menorca til Skottland, men det funker likevel. Så selv om osten er blanding av til dels flere typer melk trenger det ikke være tilsvarende for whiskyen.SONY DSC

Chèvre og whisky

Chèvre er jo en ost som i hvert fall jeg gjerne spiser med en sauvignion blanc i glasset. Men en Islay vil faktisk gå veldig godt sammen med for eksempel en moden Crottin de Chavignol.

Så har du både whisky og ost i huset, er det vel verd å prøve.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen