Brie eller Camembert?

Brie eller Camembert? Det kan vel gå litt om hverandre. Bortsett fra formen synes de ganske like. Det er nok ikke så galt det, men forskjell er det.

Brie blir ofte benevnt ostenes konge og alle hvitmuggosters mor. Den kommer fra området Brie øst for Paris og hovedbyen der, i hvert fall når det gjelder osten, er Meaux. Derav også Brie de Meaux. Noen hevder at kun Brie de Meaux er ekte Brie. Den er upasteurisert og smaker ganske forskjellig fra de industrialiserte.

Camembert slik vi kjenner den i dag er en yngre ost enn Brie. Den er fra Normandie og der er det blitt laget ost lenge. Den opprinnelige Camemberten, uten at den nødvendigvis het det, var hardere og gulbrun i fargen.

Så er det denne historien om bondekonen Marie Harel som ga husly til en prest fra Brie-området under den franske revolusjonen. Han holdt seg skjult hos henne, og hadde både kunnskap og interesse for ysting med basis i Brie. Han hjalp henne med å utvikle den osten hun laget og resultatet ble Camembert slik vi kjenner den i dag.

Imidlertid var det først senere, etter at Marie Harels datter hadde arvet oppskriften, hadde flyttet til Camembert, altså byen, og begynt å selge osten der at den fikk navnet Camembert naturlig nok. Det som visstnok skjedde var at Napoleon kom på besøk, fik smake osten og ble så inderlig begeistret at han bestillte et parti til hoffet. Da var det gjort, for gjorde Keiseren det så gjorde fiffen i Paris det samme og suksessen var sikret. Resten er historie.

Et par tre ting til å si om Camembert.

Brie (nærmest) og Camembert.
Den er altså inspirert av Brie. De glemte å beskytte navnet slik at Camembert kan lages hvor som helst i verden og ingen kan gjøre noe med det. «Ekte» Camembert blir benevnte Camembert de Normandie. Den er beskyttet med AOP. Men det finnes mange andre Normandie-varianter i tillegg, pluss fra alle mulige og umulige steder i verden ellers.

Camembert er tykkere, eller høyere enn Brie (se bildet) og mye mindre i diameter. En teknisk sak er at den har litt mer vann i seg, har jeg lest meg til. Ikke nødvendigvis så mye, men det gjør at den blir kraftigere etter modning. Og til tross for at begge ostene er laget av kumelk, er hvitmuggoster som får tilsatt penicillin og modner på samme måte, utenfra og inn, er det ganske stor forkjell i smaken.

Mens upasteurisert Brie er beskyttet er det som sagt ingen slik beskyttelse for Camembert. Ingen forskjell om den er pasteurisert eller upasteurisert. Og det som startet på en bondegård lages knapt på gårdene lenger. Upasteurisert fermier Camembert tror jeg nesten det bare er en bonde som gjør i hele Normandie.

Så er det nok slik at navnet Camembert er mer kjent enn Brie, noe som har med den manglende beskyttelsen og at den kan lages hvor som helst.

Camembert er veldig lett tilgjengelig her i landet, men noe spesielt avansert produkt er det som regel ikke. Tvert imot. Jeg hadde lagt litt jobb i å få tak i et håndverksprodukt. Da må du nok på en ostespesial.

Å drikke til: Champagne på den hvite siden. Jeg synes imidlertid dette er en typisk rødvinsost. Beaujolais, gjerne et av cru-områdene. Men også en rød Burgunder eller Châteauneuf-du-Pape på den litt kraftigere siden. Hvis du gjerne vil være veldig alternativ så prøv tørr cider uten kullsyre (hvis man får det i Norge) eller Calvados. Når det gjelder Brie så vil jeg anbefale røde østside-Bordeaux, lette og fruktige viner så som Beaujolais, eller en kommune-Syrah fra Rhône. Dersom du ønsker å drikke en hvitvin prøv en halvtørr Sauvignon blanc eller aller helst Riesling.

Share your cheese knowledge

1 hendelser på “Brie eller Camembert?”

  1. Ufattelig mye skrivere for å forklare forskjellen på Brie og Camenbert – noe som jeg fortsatt ikke er helt sikker på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen