Boerenkaas L’Amuse Gouda

Den ble kjøpt på spec. Så den på et bilde som Matcompaniet hadde lagt ut på Facebook. Så da min kone ringte og lurte på om det var en ost jeg ville ha, siden hun likevel var på Maschmanns. Så svaret på direkten ble: l’Amuse.

Typisk hollandsk

Hollandsk ost. Og som så ofte med hollandsk ost så er den pasteurisert. Det er vel det eneste jeg har å utsette på den. For smaken er likevel veldig flott, rund, litt søtlig slik som de vellagrede fjellostene ofte er. Vel dette er ikke noen fjellost, tvert i mot, fra lavlandet og vel så det. Butterscotch. Lagret i 14 måneder denne.

Boerenkaas Gouda
Boerenkaas

Boerenkaas betyr forresten gårdsost. Og den blir altså tilvirket på en gård og så sendt til modning hos en ostemodner, affineur. Der har den navnet L’Amuse fra, en modner i Nederland, nemlig L’Amuse cheese shop i Santpoort-Noord, som modner oster under streng overvåkning fra en dame med navn Betty Koster, eieren av L’Amuse. Slik var det i hvert fall det startet og som opprinnelig ga osten navnet L’Amuse. Om det gjelder i dag vet jeg ikke. Men en velsmakende ost er det.

Anvendelsesområde

Denne kan du bruke til alt fra pizza, på et ostebord, på godt brød. Det er de to siste områdene som er meste aktuelle for min del. Er ikke noen stor pizzaspiser.

Å drikke til

For så vidt en anvendelig ost drikkemessig. En moden rød Bordeaux om du har, men mest av alt vil jeg anbefale en moden hvitvin enten fra Chablis eller Burgund. Selv anbefaler de en avkjølt Colheita. På ølsiden kan det nok passe med norsk Bayer, men også Hveteøl. Eller, hva med et glass Amontillado?

Er det lov å ønske seg en annen Gouda også?

Wilde Weide Gouda er en annen Gouda, også en boerenkaas, altså gårdsost. Fra det sydlige Nederland, men av rå økologisk melk – kumelk. Hadde vært morsomt å prøve den ved en anledning. Ingen hast.

I ettertid kan jeg si at Wilde Weide har jeg spist mange ganger.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen