Blåmuggost og juleøl

Fikk anbefalt flere øl som kunne passe utmerket til blåmuggoster, problemet var at de alle var sterkøl og mitt lokale vinmonopol ikke hadde dem. Ikke hadde jeg tid til å kjøre rundt for å sjekke heller. For de langt fleste av oss er øl tradisjonelt følge til julematen, blåmuggost er en tradisjonell juleost og da er det vel naturlig å prøve ut kombinasjonen blåmuggost og juleøl i løpet av julen.

Drikken

Nå lar jeg to øl stå som representanter for drikken; et butikkjuleøl fra Hubertus på Dovre; Julbukk, samt et sterkøl; tidligere omtalte 986 fra Grim og Gryt økobryggeri på Hareid, som slik sett ikke er noe juleøl så vidt jeg vet. Men rødt er det nå!

Et assortert utvalg oster

Jeg sa at jeg skulle komme tilbake for å teste 986 sammen med noe ferskere oster enn den relativt overmodne Stilton jeg hadde sist. Slik er det blitt: To typer Gorgonzola, Dulce og Piccante (aka Originale), en økologisk Roquefort, norske Kraftkar, Stilton fra Colston Bassett og den kanskje mest ekte Stilton av alle; Stichelton. Den er fra Stichelton Diary, Welbeck estate i Derbyshire. Greit med litt utvalg, det er jo ikke gitt at du skal ha Stilton i julen. Det er det kanskje de færreste som har.

Bortsett fra Stilton og Stichelton er alle ostene kjøpt i en (kanskje ikke helt) vanlig dagligvarebutikk (Jacob’s Majorstuen). Det finnes dessuten andre og gode norske, som jeg har skrevet om før, men de er kanskje litt vanskelig å få tak i utenom helt lokalt og «dei sentrale stroka».

Blåmuggost og juleøl
Assorterte blåmuggoster

Les også om Juleøl og Gouda

Blåmuggost og juleøl

Ja, si det. Jeg må innrømme at dette har jeg i en travel førjulstid, ikke fått tid til. Alt ligger i kjøleskapet, og jeg får bruke juledagene til å teste ut. I mellomtiden har jeg handlet inn litt vanlig juleøl også, fra Aass. De fleste drikker industriøl, slik er det nok. Dette kommer jeg tilbake til, men generelt kan jeg nok si at blåmuggost og juleøl burde passe godt sammen.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen