Blå eller persille?

Så kan du spørre hva i all verden har det med ost å gjøre? Blå er helt kurant, men fri og bevare oss for persillen! Bruk den på hva du vil i god Espelid-ånd, men hold den langt unna osten.

Men, likevel er persille, eller det franske ordet for persille; persille overraskende nok et ord som vi kommer over i ostesammenheng. Persille de Malzieu, Persille de Beaujolais, Persillé de Tignes, Persillé du Mont Blanc, Persillé de Rabouillet eller Persille de Cezalier for å nevne noen oster som heter persille, men hvor bare de to førstnevnte tidvis er tilgjengelig her i landet.

Persille-de-Malzieu
Persille-de-Malzieu

Oster med Persille eller Persillé i navnet er franske blåmuggoster. Enten heter de Bleu de eller så heter de en form av Persille de. Joda, det finnes unntak, Roquefort for eksempel.

Melketype?

Noen har ymtet frempå at bruken av bleu eller persille kan ha å gjøre med melketypen som er brukt, men av de som er nevnte ovenfor er noen av fåremelk mens andre er av kumelk.
Det er nå uansett en snodig benevnelse. Men det er nå en grunn til det meste, også dette.

Hverdagsobservasjon

Benevnelsen er nok mer et resultat av hverdagsobservasjon enn av akademia, men grunnen til at noen oster heter Persille med eller uten accent aigu er at ofte arter blåmuggsettingen seg mer som klaser à la persilledusker enn blåmuggårer. Derfor er det bare rimelig, som du ser i navnene ovenfor, at enkelte oster har benevnelsen Persillé og det kan vel sies å være en mer korrekt benevnelse tross alt. Persillert, det er jo det det betyr. Nytt norsk ord? Dette har jo folk sett dermed så har det utviklet det seg en beskrivelse sikkert først på folkemunne og som deretter har satt seg. Dermed har vi Persille de eller Persillé de som begrep.

Vismann far Tingvollost
Norske Vismann fra Tingvollost har både årer og dusker

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen