Livarot

Livarot, det er både en ost og en by. Tror nok jeg med stor grad av sikkerhet kan hevde at osten er den best kjente av de to. Men byen kom først, så osten har både sitt opphav og sitt navn derfra. Nå er det ofte slik at oster er oppkalt etter byer, ikke nødvendigvis der de ble laget første gang, men gjerne der de ble omsatt på markedet. Gorgonzola er nok det best kjente eksempelet på det.
SONY DSC
Men, tilbake til Normandie, for Livarot ligger nettopp her. I området Pays d’Auge, kjent nok for dere som er opptatt av Calvados eller fransk sider. Stikkordet blir da naturlig nok epler som er en av hovedbeskjeftigelsene i Normandie. En annen er kyr. Melk, fløte, smør og for all del ost. Livarot, Pont l’Évêque og Camembert. Samt Boursin, kanskje den første cream-cheese? Ja og så Neufchâtel og Brillat-Savarin og en mengde kommersielle hvitmuggoster som i Norge og andre steder feilaktig selges som Brie, men det er det jo ikke.

Myk eller halvmyk?

Jeg har annet sted her på bloggen definert den som myk, men den er nok et sted mellom myk og halvfast. Ikke noen ostehøvelost, så den er mer på den myke siden. Grynpipig, det er et fantastisk svensk ord synes jeg; små hull i alle varianter og former. Blekgul som kumelksoster flest. Rødkitt og dermed inn i gruppen av stinkeoster, selv om milde varianter finnes. Veldig gul skorpe, gulere enn normalt for rødkittoster. Det er på grunn av at skorpen er smurt inn med annatto.
SONY DSC

Grunnen er nok at de i sin tid ønsket at osten skulle skille seg litt ut fra Pont l’Évêque. Det er rett nok en kvadratisk ost, men farge er et sterkere signal uansett.

Anekdotene

Det knytter seg eller en del anekdoter til denne osten. Den er litt kjøttfull i konsistensen, og har alltid vært en veldig populær ost i Normandie; derfor har den også fått navnet Fattigmannens kjøtt. Rundt osten er det knyttet bånd, det skal helst være surret fem ganger rundt, dog av og til bare tre. Opprinnelig av et siv som heter bred dunkjevle, og det kan finnes i dag også, men de fleste har bånd av papir. Dette femdelte båndet har gitt osten kallenavnet obersten (Colonel) fordi franske oberster tydeligvis har fem striper på uniformen.

Dette med pasteurisering da

Rund og mellom 350 og 500 gram. Ligger ofte i en eske av spon. Kan fåes termisert, pasteurisert og upasteurisert; det må du nesten lese deg fram til. Du kan være helt trygg på at er den upasteurisert så står det au lait cru på. Den upasteuriserte har nok strammest smak, så er du litt pingle der, så gå for en pasteurisert variant.

Anvendelse

Dette er en ost som trenger tilbehør. Det er bare jeg som spiser ost naturell. Godt, ferskt landbrød. Skikkelig smør og en tykk skive Livarot.

Å drikke til

Litt muligheter her. Et glass rødvin. De lokale vil nok drikke hjemlig sider. God regel å følge. Calvados likeså om du vil matche sterkt med sterkt. Ellers er det en ost du gjerne kan drikke rødvin til. Men, hvitt er sjelden feil, ei heller i dette tilfellet, ikke hvit på den søtlige siden heller. For å gjøre bildet komplett, prøv en trappistøl.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen