Fjellgeit

Aurenes gardsysteri

Jeg vet ikke hvorfor, men da vi kom innover på Høg-Jæren, ved enden av Tjålandsvatnet og såg inn mot Aurenes, vel vitende om at det ikke er noe aktivitet på ysteriet, tenkte jeg på Nordahl Griegs dikt 17. mai 1940. Ikke noe dramatikk, bare symbolikken i diktets første linje: I dag står flaggstangen naken blant Eidsvolls grønnende trær. Med bare halv aktivitet var det også noe nakent over pittoreske, idylliske Aurenes. Litt småkaldt var det også, en lei vind. Geitene var der og de melker som bare det, men ingen ysting altså. Vi fikk hilse på, selv om de var noget reserverte som seg hør og bør når det kjem framandfolk til gards.

Det jærske landskapet

Men før det en hyggelig biltur gjennom det jærske landskapet med sine rullende former og buktende steingarder, veier også. Du sier kanskje steingjerder. Men det er en steingard. Mye stein er det over alt i dette landet, bare spør noen bønder, ekstra mye synes det å være på Jæren. Derav alle steingardene. Men det er jo mildt og grønt og bare behagelig for å si det slik, både for kropp og sjel. Forstår godt at mye av matfatet vårt stammer fra Jæren. Og så er jo Jærbuen så umåtelig sindig.

På tur med Bo, ja og så Heidi da!

Jeg var på Jæren i sammenheng med jobben. Bo var litt småsnurt på Facebook fordi jeg ikke hadde sagt fra, men jeg trodde faktisk han var på ferie. Det fikk vi nå ordnet opp i. Og på tur dro vi en kveld, sammen med Heidi Natland Berge fra Tine. Hyggelig bekjentskap. Begge to, for all del, men Bo kjente jeg jo fra før. Så det visste jeg.

Bo Jensen, Heidi Natland Berge og Ego på Aurenes.
Bo Jensen, Heidi Natland Berge og Ego på Aurenes.

Tomt ysteri

Ikke slik tomt, alt utstyret var der, men osten manglet, det er nå tross alt det viktigste.

Utstyret var der, bare aktiviteten manglet.
Utstyret var der, bare aktiviteten manglet.
Da er det som selve sjelen hadde forlatt rommet. Det blir noe nakent og sterilt over det hele. Forhåpentligvis sitter Knudenkulturen i veggene bokstavelig talt, selv om vi ikke så noe til den. Men slik er det, det viktigste her i verden, som virkelig sørger for å holde selve livet gående, ser vi ikke. For de fleste av oss er det sikkert like greit. Vel nok om det, men de er viktigere for mye enn mange av oss ønsker å innse.

Knudenost igjen?

Bo Jensen oppgitt Han ser unektelig litt oppgitt ut, den godeste Bo. Og savnet etter å kunne yste Knudenost er så absolutt reelt. Det er slike ystere vi trenger, med en god porsjon lidenskap og kjærlighet til ystegjerningen. Da blir savnet stort når noe slikt skjer, som da har skjedd. Men hele Norge venter på Knudenosten. Bo, ha litt tålmod! Som i en amerikansk film; det ender godt. Det er jeg overbevisst om.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen