Rødt, hvitt og blått

16. mai i dag og dagen før den virkjelig store dagen, og i år større enn på 200 år. Det krever feiring og her i familien har vi forhandlet frem en avtale med våre to barn om å dra på hytta. Så det blir badeland og buffet på Holmsbu spa. Hvordan det står til med ost der, vet jeg foreløpig ikke. Er det noe å rapportere om så skal jeg gjøre det.

Kommer uansett til å ta med litt ost som vi har på hytta. Og i anledning dagen så må det jo være både rødt, hvitt og blått. Gjerne norsk også. Og da tenkete jeg at jeg skulle anbefale oster som faktisk er å få i hvert fall i noen supermarkeder rundt omkring.

Rødt

For å starte med det røde. Fjelldronning, kan du jo si ikke er spesielt rød, men det er altså en rødkittost. Det begynner også å bli bra tilgjengelig. Et godt alternativ.

Hvitt

Den hvite er faktisk den vanskeligste. De finnes, og det finnes rimelig gode, men kan være vanskelig å få tak i.
Snøtind fra Derinngarden er en mulighet, økologisk og upasteurisert. Kan nok være vanskelig tilgjengelig. Kristines myke fra Hitra gårdsmat er et annet fint alternativ. Camemberttype det. En annen mulighet og som hadde vært flott er jo Knudenost. Hvit og fin så det holder. Men altså, det får bli en annen 17. mai. I fjor hadde vi også Rundemellen fra Valdres, men den har jeg ikke hørt noe om i år. Så altså, en myk fersk geitost er et alternatv.

Blått
Blå Vägen fra Straumbotn gård.
Blå Vägen fra Straumbotn gård.

Her har vi jo en hel masse å velge. Den mest kjente og nok også best tilgjengelige er Kraftkar fra Tingvollost. En annen, og kanskje en for egen del liten favoritt har det til og med i navnet. Med en snev av svensk inn i der. Norge i rødt, hvitt og blått er vel også opprinnelig svensk? Blå Vägen fra Straumbotn i Rana er en flott ost og etter hvert rimelig bra tilgjengelig. Begge disse er pasteuriserterte. Skal du gå for et upasteurisert alternativ så har du Blå Kjerringøy.

Da burde vel ostebordet ha tre for dagen korrekte oster. Til frokosten, lunchen eller hva det måtte være.

Å drikke til

Det er vel bare Champagne som gjelder på en slik dag? Og det vil gå bra det. Også til blåmuggosten. Er Champagnen litt halvtørr så vil den matche veldig bra til blåmuggostene også, men for egen del er det helt uaktuelt. Champagne er tørr.

Gratulerer med dagen og ha en fantastisk 17. mai, hvor enn du skal feire den!

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen