Upasteurisert vs Pasteurisert

Prosjekt

Jeg har bestemt meg for et lite prosjekt som går ut på å teste upasteuriserte og pasteuriserte oster av samme type mot hverandre. Jeg er jo en svoren tilhenger av upasteurisert ost. Når jeg er det så er det ikke bare smaken, det er også behandlingen av melken, ofte (men ikke alltid) håndverket som ligger bak. Bare for å ha sagt det; upasteurisert ost kan også være industrielt tilvirket. Men å vite at her er det en bonde/yster som har tilvirket osten med lidenskap er ganske tilfredsstillende. Nå tror jeg alle bønder som driver med melkeproduksjon tar jobben sin alvorlig enten de leverer melken til eget gårdsysteri eller til ett eller annet meieri. Det er imidlertid noe eget med å ta hånd om hele prosessen. Fra kyr på beite til ferdig modnet ost.

Det er en trend at forbrukere generelt blir mer og mer opptatt av hvor maten kommer fra. Det kan være hvor lammet kommer fra, hvor potetene er dyrket, osten kommer fra, hvilken vingård vinene kommer fra eller om kaffen kommer fra en megaplantasje i Brasil eller fra en liten gård i Andesfjellene. Det ligger noe mer bak det som er håndverksgjort enn det som er industrielt.

Lidenskap

Dette mer heter lidenskap, en genuin interesse for det produktet som tilvirkes. I mitt tilfelle gjelder dette særlig ost. Og det er så mange små bønder der ute som legger sjela si i osten for at jeg skal få en fantastisk smaksopplevelse, men også noe i tillegg slik at jeg, og du, kan få et forhold til det vi spiser. Det siste dreier seg om historien bak og rundt. Får ikke det for et produkt uberørt av menneskehender. Ingen ser melken om trent før den kommer ut på slutten av produksjonslinja ferdig pakket i plast og etikettert.

Skal ikke si at det ikke finnes stolthet blant arbeidere som har ansvaret for en produksjonslinje, for det tror jeg det gjør, men lidenskap har jeg en mistanke om at vi skal lete lenge etter. Blankt og rent stål, gjerne state-of-the-art, ja i overflod med, og godt er det, men lidenskap; nei.

Jeg tror at lidenskap, omsorg og kjærlighet for produktet skaper et bedre resultat enn om alt er tastet inn på en datamaskin og så går prosessen sin perfekte gang.

Er det forskjell?

Noen vil hevde at det ikke er mulig å kjenne forskjell på upasteurisert og pasteurisert ost. Vel, det har jeg tenkt å teste i noen dager fremover. Ta noen kjente oster av samme type for å kjenne om det er tydelige smaksforkjeller.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen